Fermierii moldoveni care au apelat la guvern și înalți demnitari de stat pentru ajutor din cauza secetei din acest an spun că încă nu au primit sprijinul financiar promis anul trecut. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, aproximativ 300 de producători agricoli din diferite regiuni ale țării au primit un împrumut agricol de urgență garantat de stat în proporție de 90%, despre care s-a discutat în 2023. Cu toate acestea, fermierii afirmă că, chiar și 10% dintre cei care au protestat și au cerut acest ajutor nu au putut obține un împrumut de 500 de mii, deoarece băncile nu l-au acordat celor cu datorii și o istorie de creditare proastă.
SERGIU STEFANCO, fermier din raionul Căușeni: „Nici unul dintre cei care chiar au avut probleme financiare nu a primit nici un leu. Acest program nu a mers, deoarece pentru a funcționa, guvernul a trebuit să ceară Băncii Naționale să modifice termenii reglementărilor pentru băncile comerciale. Băncile comerciale nu ne-au putut împrumuta. Dacă întârzii, dacă ai datorii, dacă soldul tău este negativ, nu primești un împrumut. A fost doar de ochii lumii!”.
Fermierii au numit ”invenție” ajutorul promis de stat și adaugă cu autoritățile au recurs la această soluție pentru ca ei să-și înceteze protestele la punctele de trecere a frontierei. Drept urmare, spun agricultorii, asistența de urgență a ajuns la cei care nici nu aveau nevoie de ea.
ALEXANDRU BĂDĂRU, director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”: „Acest împrumut și eficiența lui în sine sunt foarte mici. În primul rând, consumatorul final care ar fi trebuit să primească acest credit, din acești 284 sau 285 de fermieri, foarte puțini dintre ei se aflau într-o situație financiară foarte dificilă. 10-15% dintre acei fermieri care au primit acest credit se aflau într-o situație financiară dificilă, fermierii rămași sunt alții, a căror situație financiară era bună”.
Potrivit lui Alexandru Bădărău, un obstacol suplimentar în calea obținerii de împrumuturi a fost transferul emisiunii de garanții pentru credite către Organizația de Dezvoltare a Antreprenoriatului.
ALEXANDRU BĂDĂRĂU: „Statul a anunțat în presă că acordă această garanție în mod direct, dar s-a dovedit că instituția statului a garantat fermierilor, iar băncile au considerat că această garanție oferită de ODA nu este suficientă pentru a acoperi riscurile pe care le-a calculat”.
Între timp, după cum spun fermierii, dacă ajutorul ar fi fost virat la timp și în volumul în care a fost promis, situația în care se află sute de fermieri din toată țara – când le sunt luate utilajele și casele pentru datorii la bănci – ar fi putut fi evitat. În același timp, fermierii sunt revoltați că partidul de guvernământ și reprezentanții săi nu și-au îndeplinit promisiunile electorale.
SERGIU STEFANCO, fermier din raionul Căușeni: „În 2020, toți au vorbit despre monopoluri, despre resurse ieftine și financiare pentru fermieri. Unde sunt toate aceste cuvinte? Aceasta a fost o promisiune de campanie, care iată că vine din nou, iar ei ne vor promite alți „munti de aur”. De trei ani nu au făcut nimic!”.
Amintim că, Ministerul Agriculturii le-a oferit fermierilor două pachete de împrumuturi după protestele de anul trecut care s-au desfășurat cu implicarea tractoarelor și utilajelor agricole atât în capitală, cât și la vama Leushani. Autoritățile au promis atunci că vor oferi fermierilor posibilitatea de a contracta credite de jumătate de milion sau două milioane de lei.
În ambele cazuri, statul a promis că va garanta acoperirea a 90% din sumă. Potrivit Ministerului Agriculturii, de la 1 martie până la 31 mai, 285 de fermieri au accesat credite de jumătate de milion de lei, dintre care 90% sunt garantate de stat. Adică statul a oferit producătorilor agricoli în total 96 de milioane de lei. Majoritatea cererilor au venit din raioanele Cantemir, Edineț, Râșcani, Cahul, precum și din Găgăuzia.
Potrivit Asociației Forța Fermierilor, din 8.500 de agricultori din țară, cel puțin 40% sunt în prezent în prag de faliment. În cazul în care nu se vor lua măsuri urgente, în cel mai scurt timp, numărul acestora va crește de câteva ori. La sfârșitul lunii iulie, Parlamentul a creat o comisie specială pentru a stabili măsurile necesare soluționăeii crizei din sectorul agricol, dar până în prezent nu a fost întreprinsă vreo acțiune din partea acestei structuri.