O companie germană producătoare de piese auto a renunțat să investească în Republica Moldova, optând în schimb să deschidă o fabrică în Siret, România. Conform radiotop.ro, investitorii au avut de ales între mai multe orașe din Bulgaria, țara vecină și țara noastră. Primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, a declarat presei locale că atragerea investitorilor străini nu a fost un proces ușor, mai ales că aceștia au analizat și alte locații, iar faptul că investitorul a ales România va permite deschiderea a 600 de locuri noi de muncă, în termen de trei ani.
Contactat de Canal 5 pentru a afla care ar fi motivul că antreprenorii străini nu se grăbesc să investească în Moldova, fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc a explicat că țara noastră nu este una profitabilă.
OCTAVIAN CALMÎC, fost ministru al Economiei: „Atunci când se face analiza comparativă a avantajelor investiționale pe care le oferă țările sigur că Moldova pierde competiția comparativ cu alte țări din regiune. Acces la forța de muncă ieftină, în abundență, tarife joase la resursele energetice și la celelalte utilități, plus la toate suplimentar mai era și un suport din partea statului pentru orice lansare de investiții și atitudine normală în partea ce ține de schimbarea climat investițional. La toate capitolele noi avem înregistrate scăderi și scăderi de anvergură”.
Recent, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, afirma că, în trei ani, investițiile în parcurile industriale au crescut cu aproximativ un miliard de lei, lucru dezmințit de jurnaliștii care au verificat raportul oficial al ministerului, unde se arată că, de fapt, acestea au scăzut drastic în 2023 cu aproape 70%.
Întrebat cum crede, din ce cauză ar fi putut să apară astfel de divirgențe între declarațiile ministrului și cifrele din raportul instituției, expertul economic a spus:
OCTAVIAN CALMÎC, fost ministru al Economiei: „Deci nu știu ministrul Economiei ce statistici consultă, probabil a încurcat țara, pentru că, de fapt, are o conexiune mai mare cu alte țări din UE decât cu Republica Moldova și promovează mai mult interesele altor țări decât cele cu care se confruntă agenții economici din țara noastră”.
Amintim că, în acest an, din Republica Moldova au plecat doi mari investitori din sectorul producerii pieselor auto. Este vorba despre Fujikura și Coroplast, iar al treilea mare investitor, Sumitomo, a dat în judecată Consiliul Concurenței, care îi obligă, potrivit mybisness.md să returneze ajutorul de stat în valoare de 268 de milioane de lei, acuzând angajații săi de luare de mită în sumă de 400.000 de euro.