25.2 C
Chișinău

Nu sunt bani: Peste 600 de proiecte selectate în cadrul Programului ”Satul European”, ar putea să nu fie realizate | VIDEO

612 proiecte, selectate în cadrul Programului Național ”Satul European, ediția 2024”, au fost aprobate de Guvern pentru implementare, cu toate că nu există siguranța de a le vedea realizate. Motivul este lipsa banilor. Despre aceasta spune Ministerul Finanțelor, care avertizează că bugetul este insuficient pentru a acoperi valoarea totală a proiectelor de circa 2,8 miliarde de lei. Asta chiar dacă Ministerul Infrastructurii vrea să aloce din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală o sumă cu 300 de milioane de lei maimică, iar restul să vină din bugetele locale.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Din aceste 612 proiecte vor beneficia peste un milion de cetățeni. Astăzi vă propun să aprobăm aceată listă de proiecte în Documentul unic de program, care va permite ONDRL-ului să înceapă semnare contractelor în cel mai restrâns termen”.

Ministerul Finanțelor spune însă NU și consideră inoportună includerea celor 612 proiecte pentru a fi finanțate, în condițiile în care există un deficit major în bugetul de stat, iar pentru Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală sunt prevăzute doar 581,5 milioane de lei.

Instituția afirmă că „În lipsa sursei sigure de finanțare în anul 2024 pentru proiectele în cauză, considerăm oportună completarea DUP pentru anii 2022-2024 doar cu proiectele în curs de execuție, în scopul finalizării acestora. Suplimentar, atenționăm asupra faptului, că implementarea tuturor proiectelor până la finele anului bugetar va fi dificilă și imposibilă, pe motiv că autoritățile publice locale urmează să inițieze procedurile de achiziție, precum și alte etape care necesită timp îndelungat. Reieșind din cele expuse, Ministerul Finanțelor consideră mai argumentată opțiunea, care să prevadă distribuția proiectelor între actualul DUP și cel care urmează a fi elaborat pentru perioada 20252027, abordare care ar permite o asigurare bugetară realistă”, se arată în proiectul de hotărâre a Guvernului.

În document se mai menționează că Ministerul Infrastructurii nu a fost de acord cu propunerea Ministerului Finanțelor, argumentând că includerea proiectelor în DUP-ul 20252027 ar întârzia inițierea și implementarea acestora. Ministerul subliniază că pentru inițierea procedurilor de achiziție, proiectele trebuie incluse în Planul Anual de Finanțare pentru anul 2024.

Totodată amintim că, mai mulți primari care au aplicat la începutul anului pentru finanțare în cadrul programului ”Satul European, ediția 2024”, spuneau că fie nu și-au primit banii, fie un răspuns de la autorități dacă sunt sau nu acceptați, în timp ce alții au primit o sumă mică, restul fiind nevoiți să o caute din surse alternative pentru a putea termina lucrul început.

O astfel de situație a fost în satul Șestaci, raionul Șoldănești, unde proiectul „Satul european” a fost aplicat doar pe jumătate. De proiectul de aprovizionare cu rețea de apeduct și canalizare beneficiază doar 100 de gospodării din peste 400. Ca să asigure întreaga localitate, primarul trebuia să caute încă 15 milioane de lei, la cele doar 10 milioane primite în cadrul Satului European.

De asemenea, primarul satului Mereșeni a aplicat pentru finanțarea unui proiect de extindere a rețelei de aprovizionare cu apă, în cadrul proiectului Satul European ediția 2024, însă după trei luni nu a primit niciun răspuns. Satul nu dispune nici de o rețea de canalizare, iar fiecare gospodar se descurcă așa cum poate.

Menționăm că până în 31 iulie curent, din cele 581,5 milioane lei ale Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală doar 340 de milionae au fost alocate pentru finanțarea proiectelor, reprezentând 58,5% din suma totală.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE