Câteva zile ne despart de noul an școlar. Acesta vine ca o adevărată provocare pentru managerii din sistem, având în vedere că în școlile noastre lipsesc 7000 de profesori. Potrivit Ministerului Educației, deficitul de cadre didactice se atestă în special la științele exacte. Această lipsă uriașă de dascăli înseamnă că mulți dintre cei care au rămas vor fi forțați să lucreze mai mult de o normă pentru a acoperi golurile. Așa se întâmplă la Hănăsenii Noi, Leova, unde orele de sport sunt împărțite între unul dintre dascăli și directoare, care, la rândul ei, are și lecții de istorie.
OXANA MUNTEANU, director la gimnaziul din Hănăsenii Noi, Leova: „Acum, la moment, nu avem profesor de educație fizică de bază, funcția este vacantă, este înlocuită de o profesoară de clasele primare, deoarece este mai aproape de orele de educație fizică, cunoaște metodologia. Dumneaei este acum pe foaie de boală și atunci când dumneaei este pe foaie de boală orele le înlocuiesc eu. Este și normal că o să fac voluntariat pentru că școlile noastre, școlile mici au un buget mic și ne străduim și facem mai mult voluntariat”.
Salvarea va veni și de la cadrele didactice pensionare. În rândul acestora se înscrie și Maria, Filip, din satul Pănășești, raionul Strășeni, care, deși se află la pensie, continuă să se prezinte zilnic în fața elevilor ca să le predea limba română.
VALENTINA FILIP, profesoară de limba română: „Salariu, să vă zic, după munca pe care o depui, bineînțeles că nu, dar în țara în care trăim noi și cu probleme și poate pe noi nea motivat să rămânem probabil că dragostea față de copii. Totuși nu vreau sa fiu falsă dar într-adevăr asta e. Eu am încercat să mă duc peste hotare, dar nu m-am dus cu anii, am încercat să mă duc vara, înlocuiam pe cineva câte o lună și nu aveți idee atunci am văzut în ce situație sunt femeile care lucrează acolo. Eu nu puteam sta. Nu aveam cu cine discuta. Mărog, era o lună de zile, dar mie mi se părea că-s ca la închisoare”.
Ministrul Educației, Dan Perciun a declarat că, în acest an doar 407 absolvenți ai instituțiilor pedagogice au ales să muncească în școlile din R. Moldova.
„Până în 1 septembrie sper să mai crească această cifră. Este cea mai mare cifra din ultimii ani. În același timp, continuăm să ne confruntăm cu un deficit de cadre didactice. Și în acest an, mai mulți profesori vor lucra mai mult de o normă didactică, pentru a acoperi acest deficit”, a subliniat Dan Perciun.
Statistica privind posturile vacante ale cadrelor didactice evidențiază o fluctuație semnificativă în ultimii ani. După o scădere notabilă a numărului de posturi neocupate în perioada 2015-2017, situația s-a înrăutățit treptat, ajungând să crească de la un deficit de 1603, cât era în 2016, la 7000, în 2023.
Ministerul Perciun a recunoscut că salariul mic este o componentă a acestei probleme, leafa unui tânăr specialist ajungând la 10 mii de lei, al unui profesor cu experiență – la 14 mii de lei pentru o normă didactică a unui profesor care are grad didactic superior. Deși nu au soluționat încă problema salarială și nici nu au o strategie în pentru această problemă, autoritățile se ocupă de altceva – implementează o reformă prin care unele școli sunt comasate cu altele, la fel ca și universități, colegii și școli profesionale, iar altele se închid definitiv.
Astfel, din 1 septembrie, 10 școli din Moldova își vor înceta activitatea. Alte 13 școli din raioanele Briceni, Căușeni și Ialoveni vor fi reorganizate prin comasarea sau aderarea la alte instituții de învățământ.