29.2 C
Chișinău

Focul Veșnic nu va fi aprins pe teritoriul „Capului de Pod Șerpeni” în 24 august. Caraman: „Oficialii guvernamentali nu consideră eliberarea de fascism drept o eliberare, nu o consideră sărbătoare, şi asta este foarte ofensator” | VIDEO

Focul Veșnic nu va fi aprins pe teritoriul „Capului de Pod Șerpeni” în 24 august. Acesta a fost răspunsul ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, la interpelarea deputatului Diana Caraman.

În document se arată, cităm: „Ministerul Apărării a examinat interpelarea dumnevoastră, privind acordarea suportului în organizarea unor manifestații publice pe teritoriul Complexului „Capul de Pod Șerpeni” și vă informez că, potrivit prevederilor art.7 alineatul (b) al Legii 161/2017, privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, organizatorul evenimentului urma să înainteze pentru coordonare și aprobare Agenției pentru Știință și Memorie Militară proiectul privind organizarea și desfășurarea manifestărilor planificate. Complexul memorial „Capul de Pod Șerpeni” este cu acces liber pentru toți vizitatorii, angajații Agenției oferind posibilitatea tuturor doritorilor de a se familiariza cu istoria evenimentelor care au avut loc în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Alimentarea cu gaze naturale a focului veșnic de la Complex este realizată în perioada sărbătorilor de stat și în cadrul altor evenimente de comemorare a jerfelor conflictelor militare”, se spune în răspunsul Miinisterului Apărării la interpelarea deputatului Diana Caraman.

Documentul a fost postat de șeful Comitetului Național Coordonator „Victoria”, Alexei Petrovici. În opinia sa, în acest mod ministrul spune că eliberarea ţării de nazism nu este nici sărbătoare de stat, nici zi de comemorare a victimelor conflictelor militare.

ALEXEI PETROVICI, șeful Comitetului Național Coordonator Victoria: „Înțelegem că pentru autorităţi eliberarea de nazism nu este o sărbătoare, dar nici o dată cât de cât memorabilă, așa că nu trebuie pe nimeni să comemorăm. Bine, nu vreţi să sărbătoriţi, nu consideraţi asta o sărbătoare, dar faceţi o zi de comemorare. Comemoraţii! Prin urmare, asta nu este altceva decât o manifestare a neonazismului, a blasfemiei și a trădării memoriei strămoșilor noștri”.

Refuzul ministrului Apărării de a aprinde Focul Veşnic pe teritoriul „Capului de pod Şerpeni”, în ziua când se împlinesc 80 de ani de la eliberarea Moldovei de fascişti, a fost comentat pentru Canal 5 de către deputatul Partidului Comunist, Diana Caraman.

DIANA CARAMAN, deputat PCRM: „Un indicator că oficialii guvernamentali nu apreciază deloc, nu respectă eroismul bunicilor și străbunicilor noștri, care acum 80 de ani, în 24 august, și-au dat viața ca să obţină libertatea pentru noi, iar reprezentanţii guvernării îşi manifestă astfel lipsa de respect faţă de evenimente atât de importante şi mărețe, precum eliberarea Republicii Moldova, arată lipsa de respect față de bunicii și străbunicii noştri şi ai lor. Și în acest context, pot spune că am văzut din nou că oficialii guvernamentali nu consideră eliberarea de fascism drept o eliberare, nu o consideră sărbătoare, şi asta este foarte ofensator”.

Deputatul a îndemnat cetățenii Moldovei să comemoreze desinestătător victimele care au decedat în 24 august, venind la memorial cu lumânări.

Amintim că, crearea Complexului Memorial „Capul de pod Şerpeni” s-a decis după descoperirea în 1985 a unui mormânt comun al soldaților sovietici. Obiectul a fost deschis în 22 august 2004, iar Focul Veşnic de aici a fost stins în 2022. Potrivit datelor oficiale, în timpul războiului au murit circa 650 de mii de moldoveni, dintre care 300 de mii au fost lichidaţi în timpul ocupației.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE