14.2 C
Chișinău

Azerbaidjanul a solicitat oficial aderarea la grupul BRICS, comunitate care numără în prezent nouă state membre | VIDEO

Azerbaidjan a solicitat oficial aderarea la grupul BRICS al economiilor emergente, fondat de Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, a anunţat marţi, Ministerul de Externe de la Baku, potrivit EFE. Statul caucazian îşi exprimase deja luna trecută dorinţa de integrare în această organizaţie, dar nu şi-a oficializat cererea. Anunţul diplomației de la Baku vine la o zi după vizita în Azerbaidjan a preşedintelui rus Vladimir Putin şi negocierile purtate de acesta cu omologul azer Ilham Aliev.

Grupul, devenit BRICS+, numără în prezent nouă membri prin acceptarea în acest an a Egiptului, Etiopiei, Iranului şi Emiratelor Arabe Unite, dar şi alte state şi-au manifestat dorinţa de a i se alătura.

Amintim că, Moscova a salutat, la începutul lunii iunie, intenţia Turciei în acest sens, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform căruia subiectul se va regăsi pe agenda următorului summit al organizaţiei, care va avea loc în octombrie, în Rusia, notează Agerpres.

Şi Argentina și-a manifestat intenția să adere, la summitul BRICS, desfăşurat acum un an în Africa de Sud, însă a abandonat ulterior demersul ca urmare a opoziţiei făcute de noul ei preşedinte Javier Milei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE