11.2 C
Chișinău

„Ajunge cu jefuirea poporului!”. Flashmob al blocului ”Victorie” la Ministerul Finanțelor în semn de protest faţă de politicile sociale şi economice promovate de PAS | VIDEO

Activiști și susținătorii blocului Victorie au organizat un flashmob la Ministerul Finanțelor în semn de protest faţă de politicile sociale şi economice promovate de autorităţi. Ei spun că unul dintre principalele motive ale crizei din țară este numărul mare de împrumuturi luate de PAS. Manifestanții ţineau în mâini pancarte pe care scria: „Datoriile nu sunt viitorul nostru”, „Datoria publică este o amenințare la adresa suveranității”, „Ajunge cu jefuirea poporului!”.

CRISTINA VULPE, reprezentanta blocului Victorie: „Dacă să facem un calcul, la ziua de astăzi fiecare cetățean deja este dator statului cu 55 mii de lei. Este un salariu minim de ministru. Poate pentru un ministru acești bani sunt puțini. Dar pentru oamenii de rând sunt bani enormi. Închipuiți-vă că Dvs aveți o datorie pe care n-o puteți întoarce. Ce va face cel care v-a îndatorat? El va vă manipula şi Dvs vei veți fi nevoiți să faceți tot posibilul ca să scăpați de această datorie și să acceptați condiții pe care niciodată nu le-ați fi acceptat. Asta așteaptă și țara noastră. Odată că incapacitatea de a plăti aceste credite externe noi suntem, ca țară, nevoiți să acceptăm condiții pe care niciodată, ca țară ortodoxă, ca țară cu tradiții, nu le-am fi acceptat. De acea, astăzi trebuie să strigăm un NU ferm pentru creditele externe, pentru aceste fonduri care sunt intransparente și astăzi nimeni concret nu poate să spună în acești ani de guvernare PAS ce s-au făcut cu aceste credite. Unde este transparența? Unde s-a cheltuit?”.

Potrivit demonstranților, creditele sunt gestionate ineficient, iar unele dintre ele sunt furate.

IVAN STAMOV, reprezentantul blocului Victorie: „Guvernarea se laudă că împrumuturile primite din Occident depăşesc 1 miliard de euro. Ce am făcut pentru ele? Ne costați mult cu salariile miniștrilor şi parlamentarilor de 70 de mii de lei. Oare nu am putut cu acești bani să susținem familiile noastre tinere, persoanele cu dizabilități, vârstnicii? Nu, cu aceste credite am promovat mass-media pro-guvernamentală, care laudă în fiecare zi integrarea europeană și Guvernul ceresc, putem spune, binecuvântat a lui Dorin Recean și Maia Sandu. Împrumuturile pe care le primește Republica Moldova trebuie să fie investite în economie, în dezvoltarea țării și în niciun caz în buzunarele cuiva. Prin urmare, stimate Minister al Finanțelor, încetează să mai fii Ministerul Datoriilor și Creditelor, gestionează rațional finanțele încredinţate de poporul nostru, fă totul pentru dezvoltarea economiei”.

În loc să atragă investitori, autoritățile îi forțează să părăsească țara, consideră participanții la miting. Moldova nu are nevoie de împrumuturi, ci de investiţii directe în economie, spun manifestanţii.

IURI VITNEANSCHI, reprezentantul blocului Victorie: „Vedem cum Maia Sandu, ca să achite aceste credite europene, taie programele sociale în ţara noastră. Din cauza acestor împrumuturi mari și dobânzilor plătite regulat curatorilor europeni, cresc salariile, pensiile şi alocaţiile sociale. Vedem cum investitorii părăsesc țara, care pur și simplu nu pot aici să-și realizeze normal potențialul. Un mare investitor japonez părăsește țara, iar Guvernul și Ministerul îl şi mai amendează la final. La asta au dus în prezent politicile financiare și economice ale autorităților. Nu mai avem nevoie de credite de la curatorii europeni. Avem nevoie în țară doar de investiții directe în economie”.

Amintim că, marți, problema situației economice din țară a fost abordată și de membrii grupului parlamentar Victorie Marina Tauber și Vasile Bolea, care au menţionat într-un briefing, că în ultimii cinci ani datoria publică a Republicii Moldova s-a dublat şi depaseste 105 miliarde lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE