29.2 C
Chișinău

Propunerea sindicatelor privind stabilirea unui salariu minim de 6 mii de lei, expediată șefului Guvernului. Cetățenii susțin însă că, majorarea este extrem de mică: „Aici oamenii supraviețuiesc” | VIDEO

Stabilirea unui salariu minim de 6 mii de lei, echivalentul a 340 de dolari, de la începutul anului viitor a fost propusă de Confederația Națională a Sindicatelor și Confederația Națională a Patronatului din Moldova. Cele două organizații consideră că acest lucru este necesar pentru a asigura o creștere constantă și echilibrată a salariului minim în următorii ani. Propunerea în acest sens a fost expediată șefului Guvernului, Dorin Recean. Sindicatele susțin că salariul minim actual de 5.000 de lei, adică de 285 de dolari, asigură nivelul minim de subzistență pentru un lucrător. Cu toate acestea, moldovenii consideră că majorarea este extrem de mică. ”Sunt bănuți. Pentru o viață fără lipsuri, dar și fără mofturi, oamenii nu pot trăi nici cu 15 mii de lei”, spun cei care au stat de vorbă cu noi.

„Cred ca undeva punem chiria 700€, spunem ca persoana vrea sa trăiască binișor, punem mâncarea 300, deja e 1000€ și încă pe lângă asta adaugăm încă alte cheltuieli punem 500€, mai punem și asigurare, mașina, credit pentru apartament, 1500€ cred ca asta e normal pentru ca tot 1500€ asta e minimul care eu vă spun ca ar trebui să trăiască în Moldova, 1500€ asta e la fel minimul în Europa și cam salariile se diferențiază”.

„Se trăiește greu având un salariu de 10.000, dacă închiriezi un apartament, dacă ai datorii, împrumuturi, adică nici măcar 15 mii nu este suficient pentru a trăi normal cu o astfel de situație. 6000 sunt bănuți, ca și 5000, ca și 6000, ca și 10000, tot bănuți sunt”.

„Este puțin, pentru că să trăiești cu 7000-6000 de lei, așa cum ni se propune, este foarte puțin. Ce fel de viață crezi că poți avea cu 6000 sau 5000 de lei la noi, având în vedere prețurile noastre? Am trăi foarte sărac”.

„Este foarte puțin, pentru că aici oameni supraviețuiesc, nu trăiesc. 5000 fără impozite, dar mai sunt și taxele, care ajung la 800 de lei, deci iese că salariul minim e de 4200 pentru o familie. Trimite copilul la școală, îmbracă-l, e foarte puțin”.

Această femeie spune că familia sa a procurat produse alimentare de 2000 de lei, care au ajuns pentru doar o săptămână. Respectiv, banii din salariu se duc doar pe mâncare, iar de celelalte necesități nici nu poate fi vorba.

„Nici într-un caz. De ce? Păi de ce, pentru ca prețurile le avem care le avem și eu cred că chiar ultima experiență care am făcut-o noi pentru o săptămână, produse alimentare s-au cumpărat în suma de 2000 lei, cu copii deci nu, nici într-un caz nu se discută, de 5000 lei salariu”.

Oamenii consideră că în Moldova se trăiește greu pentru că demnitarii se gândesc la propriile buzunare, nu și la cele ale populației.

„Interesele personale, adică să aibă un lucru ei bun, să aibă ei un salariu bun, un lucru bun, la noi îs atâtea instituții care au salarii mii și mii de lei mai ales acum ca au și crescut salariile parlamentarilor, păi, doar a oamenilor. Ei spun că trebuie să mărim salariile pentru ca parlamentarii să nu poată fi corupți. Păi, dacă puteți fiu corupți atât de ușor, de ce mai stați acolo, dacă sunteți influențați prin mită?”.

Sindicatele susțin că salariul minim actual de 5.000 de lei, adică de 285 de dolari, asigură nivelul minim de subzistență pentru un lucrător. Prin urmare, creșterea este necesară pentru a asigura o înaintare constantă și echilibrată a salariului minim în următorii ani.

„Având în vedere necesitatea asigurării unui nivel de trai decent pentru lucrători, considerăm că majorarea salariului minim este nu doar necesară, ci și benefică pentru întreaga societate. Creșterea este un instrument important nu numai pentru reducerea sărăciei și a fluctuației forței de muncă, dar și pentru susținerea economiei prin stimularea consumului și creșterea veniturilor bugetare”, se arată în propunere.

La 1 ianuarie, salariul minim a fost majorat cu 25% până la 5 mii de lei. În prezent, salariul mediu în sectorul real al economiei este de 13,7 mii lei, echivalentul a 780 de dolari.

Dacă majorarea propusă de sindicate va fi acceptată, salariul minim va ajunge la 340 de dolari.

Economistul Veaceslav Ioniță spunea anterior cu referire la propriile calcule că 60% din populația Moldovei este săracă, cam 20% sunt clasa medie de jos, 15% sunt clasa medie și doar restul sunt oameni bogați. Despre cei cu un nivel de trai mediu, expertul spunea că pentru a se alimenta corect, trebuie să achite 60 la sută din venit pe mâncare, ceea ce nu se întâmplă.

Și românii s-au plâns că trăiesc vremuri complicate, la începutul acestui an, o familie cu doi copii fiind pusă în situația de a da cu 40% mai mult pentru a avea un trai decent față de anul 2020. Viața nu mai e ușoară nici în țări considerate dezvoltate din Europa. În Franța, de exemplu, o treime din populație a ajuns să facă duș fără săpun ori fără șampon, potrivit unui sondaj citat de presa din Hexagon. Iar în Grecia, uleiul de măsline, din produs de bază a devenit unul de lux, după ce în mai puțin de un an și-a dublat prețul.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE