17.7 C
Chișinău

Obiecții la calitatea listelor electorale, propagandă ilegală din partea PAS pe tema referendumului înainte de începerea campaniei electorale și limitarea activității partidului ”Șansă” pentru 3 luni. Raportul de monitorizare prezentat de Promo-LEX | VIDEO

Obiecții la calitatea listelor electorale, abuzuri de putere și limitarea activității partidului Șansă pentru 3 luni. Asociația PromoLEX a lansat o misiune de monitorizare a alegerilor prezidențiale și a referendumului din 20 octombrie și a prezentat primul raport pe această temă. Acesta acoperă perioada de la 16 mai, când Parlamentul a aprobat data alegerilor și a plebiscitului național, până la 20 august – adică până în ziua înregistrării candidaților la prezidențiale și a participanților la referendum. În această perioadă, după cum a declarat directorul de program Promo-LEX, Nicolae Panfil, au fost deja comise mai multe încălcări. De exemplu, propagandă ilegală pe tema referendumului înainte de începerea campaniei electorale, în special din partea partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate”, și utilizarea tot de către PAS a resurselor administrative.

NICOLAE PANFIL, director de program, Promo-LEX: „Noi am observat în spațiul public campania de informare desfășurată de către Guvernul Republicii Moldova în perioada 8 iulie-18 august. Au fost utilizați bani publici pentru realizarea activităților și mai mult decât atât ca timp, ca perioadă unele din activități sau o parte din activități s-au desfășurat în perioada electorală nemijlocit, după data de 1 august inclusiv, iar potrivit Legislației este interzisă utilizarea resurselor administrative în perioada electorală”.

Cei de la Promo-LEX au atras atenția și asupra faptului că numărul alegătorilor care pot participa la alegerile din 20 octombrie este cu aproape 15 mii de persoane mai mare decât la scrutinul prezidențial din 2020. Și asta în condițiile în care natalitatea în țară scade, iar migrația crește.

NICOLAE PANFIL, director de program, Promo-LEX: „În registrul de stat al alegătorilor la data de 1 august avem înregistrați 3 300 600 alegători, o cifră care este parctic identică cu cifra, numărul pe care l-am avut și la alegerile locale. Totuși dacă comparăm cu alegerile prezidențiale din 2020, atunci observăm un spor al numărului de alegători de aproape 15 mii de persoane. În condițiile unei natalități scăzute și a unei migrații tot mai mari, acest lucru este îngrijorător pentru că ridică semne de întrebare cu privire la calitatea listelor electorale și a datelor din registrul de stat al alegătorilor”.

În primul său raport, asociația Promo-LEX a menționat și refuzul Comisiei Electorale Centrale de a înregistra blocul „Victorie” pentru a participa la alegerile prezidențiale și la referendumul din 20 octombrie, motivând acest lucru prin faptul că denumirea blocului seamănă cu denumirea unuia dintre partidele care fac parte din acesta. Totuși, Nicolae Panfil a explicat pentru Canal 5 că de fapt în Codul Electoral nu există o restricție de înregistrare a blocurilor în baza coincidenței denumirii cu una dintre formațiunile care fac parte din acestea.

NICOLAE PANFIL, director Promo-LEX: „Noi am observat anumite lacune a legislației la acest subiect, CEC a făcut referință la o instrucțiune elaborată în acest sens pentru înregistrarea blocurilor electorale, iar la rândul nostru am constatat lipsa în Codul Electoral a unor astfel de restricții sau astfel de motive pentru restricționarea înregistrării blocurilor electorale. Sigur că urmează să vedem și hotărârea Curții de Apel și vom analiza, și vom vedea ce argumente vor fi expuse în hotărârea respectivă, dacă va fi menținută sau nu decizia CEC”.

Asociația Promo-LEX recomandă Comisiei Electorale Centrale să analizeze această situație și să prevadă mecanisme clare și precise pentru înregistrarea blocurilor electorale, astfel încât în viitor să nu mai apară astfel de situații.

Amintim că, Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze blocul „Victorie” în calitate de concurent la alegerile prezidențiale, dar și pentru participare ala referendum. CEC a explicat deciziea prin faptul că denumirea blocului este identică cu cea a partidului „Victoria – Pobeda”. Reprezentanții blocului au numit această decizie ilegală și au contestat-o în instanță.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE