10.5 C
Chișinău

O decizie târzie: ANRE a aprobat noi norme pentru amenajarea rețelelor de iluminat public, după cazul tragic cu electrocutarea unei copile în capitală | VIDEO

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat recent noi norme pentru amenajarea rețelelor de iluminat public în Republica Moldova, o decizie care, deși necesară, vine prea târziu pentru copila care a murit electrocutată după ce a atins niște cabluri într-un parc din Chișinău. De altfel, și Agenția spune că necesitatea urgentării elaborării și aprobării Normelor este condiționată de faptul că în ultima perioadă se atestă creșterea numărului de șocuri electrice și electrocutări cu consecințe de deces a populației și a personalului care deservește și exploatează rețelele de iluminat public.

O altă condiție ce a impus elaborarea proiectului Normelor, potrivit ANRE, este necesitatea adaptării la cerințele actuale a cadrului normativ și normativ-tehnic existent ce ține de subiectul iluminatului public la capitolul amenajare și exploatare, precum și asigurarea principiului transparenței în procesul de admitere în exploatare și punere în funcțiune a rețelelor de iluminat public.

Astfel, prevederile Normelor se extind asupra rețelelor iluminatului public noi și reconstruite amplasate pe teritoriul localităților Republicii Moldova și sunt obligatorii pentru autoritățile administrației publice locale, operatorii de sistem, persoanele fizice sau juridice care amenajează rețelele de iluminat public, electricienii autorizați, laboratoarele electrotehnice, proiectanți.

Aceste norme, care impun cerințe tehnice minime pentru proiectarea și modernizarea rețelelor de iluminat, au fost adoptate abia după ce pe 18 iulie, doi copii, o fată de 11 ani și un băiat de șase ani s-au electrocutat într-un parc din sectorul Botanica al capitalei în timp ce se jucau, după ce ar fi atins cablurile electrice dintr-un pilon.

Micuții au fost transportați la Institutul Mamei și Copilului, însă fetița nu a mai putut fi salvată, iar băiatul a fost internat în secția Reanimare și Terapie Intensivă.

Pe caz a fost inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează a fi stabilite toate circumstanțele în care s-a produs.

Șeful Lumteh, întreprinderea municipală de iluminat public, a fost chemat în CMC la raport, dar în loc să ofere explicații, Veaceaslav Buț a declarat că se abține să facă declarații pentru a nu periclita mersul anchetei. Consilierii municipali i-au cerut demisia din fruntea întreprinderii de iluminat public.

Același lucru l-a cerut și actualul primar Ion Ceban, cu ani în urmă, pentru modul defectuos în care conducea compania strategică a orașului, se arată într-o investigație publicată de RISE Moldova. Dar Buț a sărit rapid în tabăra lui Ceban și a rămas în scaun, se spune în investigație. Reporterii Rise l-au întrebat pe primarul Ceban dacă Buț și-a depus demisia, când i-a cerut-o, dar în reacție Ceban a declarat că acesta este un drept ce aparține exclusiv salariatului.

Între timp, Buț a devenit membru în Consiliul Național al Partidului MAN, condus de același Ion Ceban.

La începutul campaniei electorale pentru alegerile generale locale de anul trecut, Veaceslav Buț a donat zece mii lei pentru partidul lui Ceban, fiind cea mai mare sumă donată de o singură persoană în acea perioadă. Despre aceasta, Ceban a declarat că, de asemenea, este un drept fundamental garantat fiecărui cetățean.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE