2.2 C
Chișinău

Noi discuții între fermieri, premierul Recean și ministrul Bolea. De data asta s-a negociat departe de ochii presei, iar rezultatul nu a fost pe seama așteptărilor | VIDEO

Fermierii din sudul țării care săptămâna trecută s-au adresat președintelui Maia Sandu pentru ajutor în legătură cu situația de criză cauzată de secetă, precum și reprezentanții celor mai mari asociații ale agricultorilor din țară, s-au întâlnit marți, 20 august cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Ei continuă să ceară Guvernului și Președintelui să declare stare de urgență în agricultură, considerând că aceasta este singura măsură care poate ajuta în situația actuală. Cu toate acestea, în urma negocierilor de două ore, la care reprezentanții mass-media nu au fost admişi, s-a luat decizia de a fi alocați 100 de milioane de lei din bugetul de stat pentru a rezolva problemele agricultorilor afectați de secetă.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „Evident că Guvernul Republicii Moldova fiind axat pe rezolvarea și soluționarea problemelor. A identificat resursa financiară dacă vorbim despre o sursă de 100 de milioane și de mâine ministerul Agriculturii v-a cere ca asociațiile de profil să delege câte o persoană ca întotdeauna prin metode inclusive și foarte transparente să fie luată decizia și să fie elaborat regulamentul de partizare a acestor o sută de milioane de lei. Împreună cu agricultorii ministrul Agriculturii vor elabora acest mecanism, între timp să sperăm că vor fi depuse toate actele până la capat”.

Fermierii s-au arătat nemulțumiți de această propunere și au declarat că intenționează să-și continue demersul. Potrivit lor, peste 52 de mii de hectare au fost compromise, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 700 de milioane de lei, iar suma propusă de autorități nu va acoperi nici măcar o mică parte din pierderi, spun ei.

GHEORGHI JURCANU, fermier: „Nu nu mai decât că nouă nu ne trebuiește bani, nouă ne trebuiește bani. În toate țările agricultura e subvenționată dar mai avem și niște puncte care într-adevăr ne-ar ajuta să ieșim din impasul care s-a format la zi. Noi ne-am adresat către factorii decizi scrisoare adresată cu numărul de intrare la doamna Sandu și domnul Grosu, pentru a rezolva problemele care au apărut în zonele de sud mai ales, numai ei le poate să le rezolve. Așa am înțeles de la prim-ministru nu au cu ce ne ajuta și cu atât mai mult ministrul agriculturii”.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, fermier: „Dacă nu declarăm starea de urgență în țară nu are șansă guvernul nostru să obțină ajutor consistent din partea instituților financiare, fie că vorbim despre fondul monetar internațional, băncile internaționale sau Uniunea Europeană. Cum poți să obții un ajutor financiar sau finanțare consistentă dacă nu declari că situația este gravă. Asta eu nu pot să înțeleg de la guvernul nostru. Noi am menționat inclusiv în discuția cu domnul ministru și domnul premier că în discuțiile cu băncile locale au fost de acord să vină în soluționarea problemei”.

Amintim că, săptămâna trecută, fermierii din sudul țării au cerut de la autorități ajutor pentru rezolvarea problemei legate de împrumuturi. Agricultorii insistă pe o întâlnire în termen de 10 zile cu președintele ţării și cel al Parlamentului pentru elaborarea și implementarea unui plan de acțiuni pentru protejarea sectorului agricol. Fermierii solicită amânarea plăților pentru împrumuturi de aproximativ un an. Dar deocamdată fără rezultat.

Amintim că asistența promisă de autorități pentru compensarea necazurilor naturale de anul trecut a fost primită de producătorii agricoli cu foarte mare întârziere, doar anul acesta, dar nu de toţi și nici în volumul cerut.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE