11.2 C
Chișinău

Miting al susținătorilor, altercații cu provocatori și reținerea dură de către Poliție a unui tată de cinci copii. Recursul blocului ”Victorie”, examinat la Curtea de Apel | VIDEO

Curtea de Apel Chișinău a examinat marţi, recursul blocului Victorie împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale de a refuza înregistrarea formațiunii politice la alegerile prezindenţiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. În cadrul protestului de la sediul instanţei activiștii și susținătorii blocului au condamnat hotărârea CEC și au cerut justiţie corectă.

În ciuda strigătelor provocatorilor care au încercat să împiedice manifestația, deputatul blocului Victorie Marina Tauber, care a participat la protest, a spus că la fel ca toți activiștii și susținătorii formaţiunii politice speră la o decizie corectă din partea instanței, subliniind că decizia Comisiei Electorale Centrale privind blocul Victorie este una politică și trebuie anulată.

MARINA TAUBER, deputatul Blocului Victorie: „Vreau să vă spun că, din păcate, Curtea Supremă de Justiție nu m-a admis în calitate de parte terță și în așa mod mi-au încălcat drepturile mele. Noi oricum vom participa în această ședință pentru că ea este una publică și vom discuta cu avocații ce putem să întreprindem în acest sens, că să putem să ne apărăm drepturile noastre”.

În faţa mulţimii a vorbit şi deputatul Vasile Bolea, candidatul desemnat al blocului „Victorie” pentru prezidențiale.

VASILE BOLEA, deputatul Blocului Victorie: „Astăzi guvernarea face tot posibilul, inclusiv prin intermediul la aceşti gălăgioşi de aici, încearcă să ne bruieze pe noi, dar eu sunt convins ca suntem auziți, inclusiv de cei care fac judecată aici, în Republica Moldova, care fac judecată aici, în incinta Curții de apel Chișinău”.

Participanții la protest sunt siguri că refuzul Comisiei Electorale Centrale de a înregistra blocul este ilegal și a fost făcut sub presiunea autorităților.

IURI VITNEANSCHI, reprezentantul blocului Victorie: „Cerem o decizie judecătorească corectă cu privire la înregistrarea candidatului nostru din blocul „Victorie” în calitate de concurent electoral. Înțelegem că în prezent, guvernarea, utilizând inclusiv Comisia Electorală Centrală, face tot posibilul pentru a lichida orice concurenți ai Maiei Sandu. Sperăm că instanța va lua o decizie corectă și legală”.

TOMA MAVROGHENI, reprezentantul aripii tinere a blocului Victorie: „Noi suntem tineri și vom arăta cine este puterea în țară. Vă vom spune că oamenii din această țară sunt puterea, și nu niște bogătaşi care le spun judecătorilor să „coase dosarele cu ață albă”. Vom obţine ca reprezentantul nostru să ajungă la aceste alegeri și vom face totul pentru victoria lui”.

Provocatorii de alături au încercat să organizeze un contraprotest și să huiduiască reprezentanții și susținătorii blocului „Victorie”. Manifestanții în replica scandau „Jos provocatorii!”

Într-un final, contraprotestatarii au organizat o altercaţie cu demonstranții, dar Poliția a început să-i urmărească pe participanții flashmobului. Unul dintre ei, tată a cinci copii, a fost reținut de polițiști într-un mod extrem de dur. El a fost urcat în maşina Poliţiei şi dus la Inspectoratul sectorului Botanica. Totodată, niciun provocator nu a fost reținut.

Am încercat să aflăm de la Inspectoratul de Poliție de ce a fost reținut activistul, dar până la momentul editării acestui material nu am primit răspuns. După două ore cât a durat ședința Curţii de Apel, Marina Tauber a declarat că instanța nu a prezentat niciun motiv clar pentru decizia Comisiei Electorale Centrale.

MARINA TAUBER, deputatul Blocului Victorie: „Noi am asistat la un proces absolut ridicol, unde am ascultat prostii din partea reprezentantului Comisiei Electorale Centrale, care a discutat cu ce font noi am încercat să inregistrăm blocul Victorie, de ce Marina Tauber este în sancțiunile internaționale și şi-a permis să fie delegată în funcția de secretar executiv și așa mai departe”.

Marina Tauber a fost susținută de colegul ei Vasile Bolea.

VASILE BOLEA, deputatul Blocului Victorie: „Reprezentanții CEC nu au avut niciun argument plauzibil şi niciun răspuns la acele întrebări care au fost acordate de colegul nostru, avocatul Banaru”.

Ulterior, reprezentanții blocului Victorie au comunicat că decizia instanței va fi anunțată abia în 22 august.

Amintim că, în 7 august, Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze Blocul ”Victorie” în calitate de concurent la referendumul constituțional și alegerile prezidențiale. Acest lucru a fost explicat prin faptul că denumirea formaţiunii politice ar fi identică cu cea a partidului Victorie – Pobeda. Adrian Cojocaru, avocatul blocului Victorie, a calificat decizia CEC drept ilegală și a zis că o va contesta în instanță.

Partidele din blocul „Victorie” îndeamnă cetățenii să vină la referendum și să voteze împotriva modificării Constituției în vederea aderării la Uniunea Europeană. Plebiscitul privind amendarea legii supreme și alegerile prezidențiale vor avea loc în aceeași zi, în 20 octombrie. Opoziția și mai mulți experți au criticat dur decizia de a organiza simultan cele două procese electorale. Maia Sandu a motivat această idee prin faptul că alegerile prezidențiale ar asigura un număr mai mare de participanți la plebiscit.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE