În perioada guvernării președintelui Maia Sandu și a Partidului Acțiune și Solidaritate, datoria publică a Republicii Moldova s-a dublat și continuă să crească din cauza politicii promovate de autorităţi. Asta au declarat, în cadrul unui briefing, deputații Blocului Victorie Marina Tauber și Vasile Bolea.
MARINA TAUBER, deputatul Blocului Victorie: „În ultimii 5 ani, datoria de stat a Moldovei s-a dublat. Acum, aceasta depășește 105 miliarde de lei. Cine o va plăti? Răspunsul este evident. Copiii și nepoții noștri. Și mediul de afaceri, care deja o duce greu. Până la sfârșitul anului fiecăruia dinte noi îi va reveni câte 55 mii de lei din datoria de stat. Acestea sunt roadele muncii geniului managerial Sandu care a îngropat practic economia moldovenească. Dar ei nu-i pasă de aceste probleme. Pentru ea este mai important să-și inunde țara cu echipament militar și să lucreze la agenda de integrare europeană. Ce înseamnă creșterea poverii datoriei? Înseamnă creșterea impozitelor, creșterea taxelor. Fiecare cetățean va simți această povară asupra portofelului său”.
Tauber consideră că autoritățile nu au creat condiții clare pentru investiții, din acest motiv capitalul străin nu vine în țara noastră, iar întreprinderile străine au început deja să-și reducă afacerile. Potrivit deputatului, în ultimii ani investițiile străine directe au scăzut cu peste 180 de milioane de dolari.
Membrul grupului parlamentar Victorie a menţionat că s-au micşorat și investițiile în dezvoltarea infrastructurii sociale, iar creșterea datoriei externe, potrivit lui Tauber, ar putea duce la suspendarea proiectelor sociale. Ea a atras atenția și asupra deficitului bugetar în creștere, care a depășit deja 5,5 la sută din PIB. Deputatul consideră că împrumuturile permanente ale Guvernului pot duce la îndatorarea excesivă a statului, care va duce la incapacitate de plată și colaps financiar, pierderea întreprinderilor de stat și a pământului. Un exemplu clar în acest sens, conform parlamentarului, este vânzarea către americani la un preţ derizoriu a terenului din centrul Chișinăului, unde se afla fostul stadion republican. Marina Tauber a spus că blocul Victorie a pregătit mai multe întrebări pentru premierul Dorin Recean privind măsurile care vor face economia sustenabilă și vor debarasa țara de dependența creditară.
MARINA TAUBER, deputatul Blocului Victorie: „Care sunt cheltuielile anuale prevăzute în buget pentru deservirea datoriei de stat? Cât s-a cheltuit pentru Apărare și achiziționarea de echipamente militare în ultimii trei ani? Care este valoarea împrumuturilor contractate? Care vor vi consecințele economice și financiare ale creșterii datoriei externe pentru cetățenii obișnuiți?”.
Vasile Bolea a spus că Moldova trebuie să scape de dependența creditară și a propus concentrarea asupra dezvoltării economice, care să asigure, printre altele, revenirea în piețele tradiționale de desfacere – țările CSI.
VASILE BOLEA, deputatul Blocului Victorie: „Ceea ce a făcut în ultima perioadă Maia Sandu împreună cu Guvernul ei, a făcut ca țara noastră să devină vasal, vasal al intereselor celor care sub pretextul că ne ajută, de fapt, pe noi neau îndatorat, ne-au dat credite și ne-au făcut, dacă vreți, robi financiari în această lume globală. Viitoarea guvernare trebuie să se ocupe la modul serios cu dezvoltarea economică. Noi trebuie să câștigăm mai mult, stimați colegi, pentru ca banii ăștia, în primul rând, o parte să rezervăm pentru achitarea acelor datorii pe care lea luat această guvernare. Iar cealaltă parte de bani acumulați, bani câștigați mai mulți, să le investim în dezvoltarea economică, în majorarea acestei baze impozabile – întreprinderi, agenți economici, persoane fizice care să achite mai multe și mai multe impozite. Lucrul acesta este posibil odată ce dezvoltăm capacitățile nostre de producere și, nu în ultimul rând, revenirea pe piețele noastre tradiționale, acolo unde produsul nostru autohton este la mare căutare”.
Deputaţii blocului Victorie au îndemnat autoritățile la dialog deschis și să raporteze oamenilor despre activitatea lor în perioada guvernării.