2.2 C
Chișinău

„Economia gâfâie, nu funcționează”. Expertul Veaceslav Ioniță susține că exporturile moldovenești înregistrează o scădere dramatică | VIDEO

Exporturile moldovenești înregistrează o scădere dramatică și au ajuns în trimestrul doi al anului curent la cel mai jos nivel din ultimii trei ani. O spune expertul economic, Veaceslav Ioniță. Potrivit datelor, exporturile au scăzut la 3,78 miliarde de dolari, ce reprezintă o diminuare cu 558 milioane de dolari față de maximul înregistrat la începutul anului 2023, de 4,34 miliarde de dolari. Factorii care au dus la această scădere, potrivit lui Ioniță, sunt incapacitatea Moldovei de a deveni un centru de tranzit pentru mărfurile din Ucraina, reducerea exporturilor agricole și economia slabă a țării. Veaceslav Ioniță a explicat că declinul exporturilor reflectă și starea precară a economiei moldovenești.

VEACESLAV IONIȚĂ, economist: „Ce înseamnă că noi nu avem exporturi? Economia gâfâie, nu funcționează. Industria bate pasul pe loc de vreo cinci ani de zile. Agricultura crește, dar tot așa, știți cam slăbuț și atunci se primește că noi, practic importăm foarte mult, avem nevoie de consum și acest import îl acoperim din remitențele de peste hotare, din granturile pe care le primim și din împrumuturile pe care le luăm. Noi avem o economie cu un deficit a balanței comerciale, exportăm foarte puțin și importăm foarte mult. Dar de ce exportăm puțin, pentru că nu suntem competitivi, nu avem producție și după aceasta ne mirăm de ce oamenii pleacă din țară, nimeni nu lucrează”.

Economistul a explicat și cum este afectată economia Republicii Moldova din cauza scăderii exporturilor.

VEACESLAV IONIȚĂ, economist: „Dacă nu ai exporturi, nu ai producție, nu ai producție, nu ai locuri de muncă, nu ai salarii, nu ai investiții, oamenii continuă să plece peste hotare și unica știți ce e, câteodată e de glumă, dar nu e de glumit, e de plâns, înainte erau în orașe, dormitorul orașului, într-o parte a orașului era industria, iar în altă parte era locul de dormit, acum în Moldova e dormitorul Europei, oamenii lucrează prin diferite țări, dar aici vin doar să doarmă acasă. Din păcate, suntem incompetitivi și noi nu am reușit să ne impunem pe piața internațională cu anumite bunuri. Ceva am avut, cam jumătate din ce exportăm noi dintre producția agricolă sau prelucrată agricolă, în afară de aceasta sunt industriile noi care au apărut datorită investițiilor în zonele economice libere și gata, s-o terminat economia noastră”.

Potrivit expertului, semnele de îngrijorare erau vizibile încă din 2022, însă acum, scăderea continuă a exporturilor arată clar dificultățile prin care trece economia națională. Pentru a opri un declin al economiei, autoritățile ar trebui să dezvolte diplomația economică prin care să promoveze și să protejeze producătorii autohtoni și să deschidă noi piețe de desfacere, iar acest lucru ne-ar putea promova ca țară. Potrivit lui, din cele 40 de misiuni diplomatice, în doar 12 sunt încadrate persoane responsabile pe ramura diplomației economice, iar din ele doar șase sunt completate cu personal calificat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE