Administrația companie „Gările Auto Moderne” s-a trezit în această dimineață cu lacătul schimbat la ușă, atunci când a vrut să intre în sediul instituției. Avocatul care reprezintă interesele companiei acuză Agenția Proprietății Publice că a blocat accesul în sediu și a solicitat intervenția poliției. Se întâmplă după ce APP a început luni procesul de preluare în administrația statului a gărilor și stațiilor auto din țară. Avocatul companiei, Andrei Iosip a declarat pentru presă că Agenția refuză să ia act de cererea depusă de „Gările Auto Moderne” în instanță privind suspendarea ordinului de preluare a activelor gărilor și califică acest lucru un abuz.
ANDREI IOSIP, avocat: „Astăzi dimineața, la intrarea în sediul central, al SRL „Gările Auto Moderne” am depistat că a fost schimbat lacătul la ușă și administrației Gărilor Auto Moderne nu i se permite accesul în clădire. Considerăm că aceste acțiuni sunt abuzive și nelegitime, întreprinse față de investitorul privat. Astăzi dimineață, la Centrul Național Anticorupție a fost înregistrată o plângere asupra membrilor acțiunilor ilegale a membrilor Comisiei de preluare a Gărilor și Stațiilor Auto. Pe această cale dorim să solicităm tuturor organelor competente să se implice în examinarea și curmarea fărădelegilor întreprinse de membrii comisiei și ceilalți funcționari din cadrul APP”.
Echipa noastră de filmare a găsit la intrarea în sediul companiei „Gările Auto Moderne” mai mulți paznici care nu permiteau nimănui să intre în instituție. Ei au spus că le-a fost dat ordin să îngrădească accesul.
Tot ceea ce se întâmplă a dat peste cap activitatea companiei. Oamenii care au venit de dimineață la sediul „Gările Auto Moderne” pentru a-și rezolva unele probleme s-au arătat indignați că nu au putut să intre în instituție și au fost întorși din drum.
„Trebuie să-mi dea un certificat într-adevăr că ea a lucrat la Autogara Căușeni ca să-i recalculeze pensia, mama mea are 2000 și oleacă de pensie. Am ajuns la Chișinău și unul mă trimite la etajul trei, mă duc, dar acolo e închis, mă trimit înapoi la Căușeni. Dap, ne jucăm așa?
-De cât timp stați aici?
-De dimineață.
– De dimineață stați și nu ați găsit pe nimeni din administrație, nimic?
– Nimic, nimic. Totul e închis, totul e blocat. Ne lămurește că se dă autogara la stat, adică din privat o ia statul, cred că să n-o mai vândă și pe asta cum au vândut și Aeroportul, cum sau vândut și alte proprietăți”.
Iurie Moroz, directorul companiei „Gările Auto Moderne”, nea spus că va ieși cu o declarație mai târziu despre ceea ce se întâmplă la sediul instituției.
Amintim că, Agenția Proprietății Publice a anunțat luni, 19 august că SRL „Gările Auto Moderne” nu și-a respectat obligațiile contractuale care prevedeau modernizarea activității filialelor companiei, din această cauză a pornit preluarea în administrarea statului a gărilor și stațiilor auto din Republica Moldova.
În replică, conducerea companiei care administrează la moment gările auto din țară, a calificat acțiunile drept un atac raider din partea statului și spune că a investit 120 de milioane de lei în modernizarea infrastructurii și a contribuit semnificativ și la bugetul statului.
De asemenea, directorul companiei, Iurie Moroz a explicat că Agenția Proprietății Publice nu are dreptul să dispună preluarea forțată a gărilor și stațiilor auto, deoarece potrivit contractului public-privat, neîndeplinirea obligațiilor agentului privat se stabilește doar printr-o procedură judiciară.
Avocații companiei au contestat în instanță ordinul semnat de Roman Cojuhari, care prevede preluarea unilaterală a complexului de către o comisie instituită de APP. Directorul companiei „Gările Auto Moderne” a mai adăugat că decizia APP-ului va provoca prejudicii companiei și va lăsa peste 200 de angajați fără loc de muncă.
În reacție, Agenția Proprietății Publice a declarat că după emiterea unei notificări de reziliere a contractului din 2022 cu SRL „Gările Auto Moderne”, solicitarea companiei de a suspenda executarea deciziei a fost respinsă de instanța de fond și cea de recurs. Directorul companiei însă susține că procesul de judecată nu a fost încheiat și se află pe masa magistraților.