8.2 C
Chișinău

Statistică alarmantă: În ultimii cinci ani din țară au plecat peste 150 de mii de tineri. Expert: Moldova se află într-o criză demografică | VIDEO

Republica Moldova rămâne fără tânăra generație. Cel puțin asta arată datele statistice oferite de către BNS, care notează că în ultimii cinci ani au plecat din țară peste 150 de mii de tineri.

Astfel, aproximativ 2 mii de adolescenți cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani au părăsit țara începând cu anul 2020. Tot în aceeași perioadă, numărul persoanelor cu vârste între 20 și 24 de ani a scăzut cu 40 de mii, iar numărul celor cu vârste între 25 și 29 de ani a scăzut cu aproximativ 60 de mii. Numărul celor cu vârsta de 30-34 ani s-a diminuat cu peste 45 de mii.

Contactat de Canal 5, demograful, Valeriu Sainsus, a declarat că Republica Moldova se află de mai mulți ani într-o criză demografică din cauza că piața muncii din țară este una slab dezvoltată, iar în acest sens numărul tinerilor va scădea și mai mult în următorii cinci ani.

VALERIU SAINSUS, demograf: „Situația Republicii Moldova este una aparte, în contextul în care avem diferențe mari sub aspecte economic și social. Mă refer la remunerare, salarizare și oportunitățile mai ales pe care le au mai ales tinerii pentru realizare în țară. Mă refer mai mult la piața muncii pentru că este destul de neeficientă pentru un tânăr în contextul în care ar avea dorința să se reintegreze în piața muncii”.

Totodată, Valeriu Sainsus a mai declarat că o soluție în acest sens ar fi creșterea economiei țării.

VALERIU SAINSUS, demograf: „Soluții și mecanisme sunt mai multe, speranța mea este că integrarea economică ar reduce din intențiile emigranților noștri de a pleca peste hotare. Atâta timp cât există discrepanțe mari pentru muncă calificată aici, în țară, și pentru muncă necalificată peste hotare, atâta timp vor exista emigranții”.

Despre faptul că piața muncii din țară este una slab dezvoltată o atestă și datele Anchetei Forței de Muncă pentru anul trecut, potrivit cărora, doar patru din 10 tineri au un loc de muncă. Astfel, peste 38% din tinerii cu vârsta de 15-34 de ani, circa 226.000 de persoane avea un loc de muncă, iar peste 14 mii erau șomeri, iar 344.000 nici nu căutau unul. Dintre cei care nu aveau un loc de muncă, peste 45% erau încă studenți.

Datele BNS mai arată că rata șomajului a fost mai mare în rândul tinerilor decât pentru alte grupe de vârstă și față de media națională. Printre tinerii șomeri de 15-34 de ani, mai mult de jumătate erau bărbați și peste 57% trăiau în orașe.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE