11.2 C
Chișinău

„Nu au găsit absolut nimic, înţeleg şi ei foarte bine că este o presiune politică”. Reacția lui Alexei Lungu, după noile rețineri și percheziții de la Aeroport | VIDEO

Mai mulţi membri ai blocului „Victorie” au fost reţinuţi şi percheziţionaţi sâmbătă, în aeroportul din Chişinău. Este vorba despre deputatul Irina Lozovan, consilierul başcanului găgăuz Iuri Cuzneţov, fostul şi actualul primar de Orhei, respectiv Pavel Verejanu şi Tatiana Cociu, liderul partidului „Şansă” Alexei Lungu, dar şi reprezenzanţii Blocului Iurie Vitneanschi, Natalia Parasca şi Veaceslav Jucov. Despre asta au anunţat în postări chiar formaţiunea politică şi membrii săi.

Potrivit Blocului Victorie, „această soartă îl așteaptă acum pe orice cetățean care a vizitat Rusia. Colegii noștri se întorceau acasă de la congresul blocului din Moscova. Participarea lor la eveniment pare să fi fost motivul unei atenții atât de sporite din partea „apărătorilor ordinii”. Faptul că aceștia acționează la ordine venite de sus este evident pentru toată lumea. Din păcate, în ultimul an, aeroportul din Chișinău a fost transformat într-un lagăr de concentrare în miniatură. Oamenii sunt literalmente închiși aici, înfometați, nu li se permite să respire. Este un fenomen rușinos pentru regimul PAS, care își persecută cetățenii proprii în acest mod, încălcând drepturile constituționale fundamentale. Pentru fiecare caz de reţinere ilegală, blocul „Victorie” va depune plângeri”, anunţă formaţiunea politică.

IRINA LOZOVAN, deputatul Blocului Victorie: „Astăzi fărădelegile continuă. Din păcate, guvernarea noastră nu are altă ieşire, decât să încalce legislaţia R. Moldova, Constituţia R. Moldova, drepturile şi obligaţiile concetăţenilor săi. Eu sunt deputat al Parlamentului R. Moldova şi pe mine astăzi, în cadrul reţinerii în Aeroport, au vrut să mă supună controlului corporal. Când am spus că eu chem avocatul şi mă adresez la Poliţie, fata care perfecta documentele a plecat de la post şi şeful de tură la fel. Cetăţeanul R. Moldova nu poate reveni acasă din motive politice. El este reţinut, deşi deputatul beneficiază de statut special, imunitate, care nu permite efectuarea percheziţiilor”.

Angajatul Poliției de Frontieră n-a putut explica de ce colega sa a vrut să supună deputatul controlului corporal.

Până la urmă, poliţista de frontieră care urma să prezinte temeiul pentru controlul suplimentar corporal, a fugit. Iar colegii ei, pur și simplu, nu ştiau ce să spună.

Şi Veaceslav Jucov, un alt membru al Blocului Victorie şi consilier municipal din Bălţi, a fost reținut sâmbătă, la sosirea de la Moscova. Lucrurile lui personale au fost percheziţionate minuţios.

VEACESLAV JUCOV, membrul Blocului Victorie: „Astăzi am fost din nou reţinut în Aeroportul Chişinău, deoarece am participat la Congresul Blocului Politic Victorie, de care se teme atât de mult guvernarea. Desigur, ca de fiecare dată, iarăşi n-au găsit nimic interzis la mine, şi nici la colegii mei. Astăzi acest spectacol se joacă pentru singurul regizor-şef, care stă în prezent la Preşedinţie şi foarte tare tremură pentru fotoliul care se clatină sub el foarte tare. Dar totul are un final mai devreme sau mai târziu, Bălţiul stă ca un os în gâtul guvernării, şi dezmăţul, desigur, la fel se va termina”.

Liderul partidului Şansă, Alexei Lungu, reținut şi el în Aeroport, a încercat să obțină o explicație de la Poliţia de Frontieră. Dar, potrivit soției sale, care ne-a expediat acest video, solicitarea de a-l chema pe șeful de post a fost iniţial ignorată.

ALEXEI LUNGU, liderul partidului Şansă: „Toţi colegii cu care eu am aterizat au plecat, eu urmează a fi supus controlului, inclusiv corporal. Şeful de la trecerea postului de frontieră Aeroport o să răspundă pentru încălcarea legislaţiei şi pentru încălcarea drepturilor mele. Eu am să prezint scrisoarea oficială primită de la Procuratura Generală, unde este clar că nu sunt parte a niciunui dosar penal, iar cazierul meu juridic este curat”.

După ce șeful de post al Poliţiei de Frontieră de la Aeroport şi-a făcut în sfârșit apariţia la solicitarea lui Alexei Lungu, membrul Blocului Victorie i-a dăruit un pachet cu haine cu simbolurile formaţiunii politice.

Pentru Canal 5 Alexei Lungu a declarat că percheziţiile din Aeroport sunt ilegale.

ALEXEI LUNGU, liderul partidului Şansă: „Nu au găsit absolut nimic şi cei de la Poliţia de Frontieră singuri explică că, de fapt, au ordine, pentru a face verificări, dar nu înţeleg care este motivul, fiindcă înţeleg şi ei foarte bine că este o presiune politică. Ne adresăm împreună cu colegii jurişti în continuare în instanţele de judecată pentru a ataca şi pentru a condamna şi a predepsi pe cei care execută ordinele acestea criminale”.

Potrivit lui Lungu, examinarea cererilor similare, depuse anterior, este tergiversată.

ALEXEI LUNGU, liderul partidului Şansă: „O bună parte dintre judecătorii rămaşi în sistemul judecătoresc capturat de Maia Sandu execută orbeşte ordinele date de către aceşti criminali şi asta putem dovedi prin reducerea activităţii partidului Şansă pentru trei luni de zile exact cu câteva luni înainte de campania electorală”.

Amintim că, în ultima perioadă în aeroport au avut loc rețineri și scandaluri deoarece pasagerii sunt supuși controalelor îndelungate și ținuți ore în șir în aerogară fără a le fi oferite explicații. Oamenii care s-au pomenit în această situație s-au plâns că polițiștii de frontieră acţionau brutal.

Astfel, în luna iunie, un avion plin cu moldoveni, care se întorcea de la Erevan, nu a putut ateriza pe Aeroportul Chișinău, cursa fiind direcționată la București. Autoritățile române au ținut oamenii în avion sub paza unor mascați înarmați. Pasagerii susțineau că motivul ar fi împiedicarea lor de a participa la protestul anti-guvernare organizat atunci de Blocul ”Victorie” în fața Parlamentului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE