Ministerul de externe a emis o alertă de călătorie în legătură cu extinderea incendiilor forestiere în Turcia. Cetățenii moldoveni sunt îndemnați să fie vigilenți în zonele afectate, să informeze misiunea diplomatică a Republicii Moldova din Turcia despre prezența lor acolo; să se asigure că au suficient combustibil, apă și alimente, dispozitivele de comunicare mobilă funcționale și să respecte cu strictețe instrucțiunile autorităților locale.
Atenționarea este emisă cu privire la provinciile vestice, vizitate de cetățenii noștri: Aydin, Manisa și Izmir. În aceasta din urmă, incendiile care, în ultimele patru zile, au devastat pădurile din jurul orașului, au fost în mare parte aduse sub control, au anunțat autoritățile duminică.
Ministrul Agriculturii și Pădurilor, Ibrahim Yumakli, a declarat că eforturile de a stinge ultimele focare continuă. ”Pompierii au izolat focul într-o vale. Slavă Domnului, acest incendiu din municipiul Yamanlar al Izmirului este acum sub control”, a declarat Yumakli reporterilor canalului France 24.
Printre noile incendii care au izbucnit sâmbătă în provincia Izmir, unul care amenința stațiunea Cesme de la malul mării a fost, de asemenea, adus sub control fără victime, ceea ce se datorează în parte evacuării rapide a rezidenților, a adăugat ministrul.
Cel puțin 43 de clădiri au fost avariate în Izmir, iar 26 de persoane au fost spitalizate cu răni cauzate de incendiu, potrivit Ministrului Planificării Urbane. Vâlvătaia a ucis animalele sălbatice, pisici și câinii, dar nu au fost raportate victime umane până în prezent. Oamenii de știință avertizează că schimbările climatice fac ca evenimentele meteorologice extreme, inclusiv valurile de căldură, să fie mai probabile, mai lungi și mai intense, crescând riscul de incendii de vegetație. Menționăm că vara aceasta au avut loc incendii grave și în Grecia, care au afectat mai multe regiuni din țară și au făcut numeroase victime.