10.5 C
Chișinău

APP, în proces de preluare a Gărilor auto de la partenerul privat. Reacția companiei: „Un atac din partea statului, decizia va lăsa peste 200 de angajați fără loc de muncă” | VIDEO

Agenția Proprietății Publice a anunțat că a început procesul de preluare în administrarea statului a Gărilor și Stațiilor auto gestionate de S.R.L. „Gările Auto Moderne”, din cauza că a întreprinderea privată nu și-a executat obligațiile contractuale. Potrivit comunicatului de presă emis de APP, contractul prevedea modernizarea și eficientizarea activității filialelor „Gările și Stațiile Auto”.

„Partenerul privat nu a respectat obligațiile asumate privind garanția de bună execuție, care presupuneau garanții a câte 5 milioane de lei pentru fiecare an investițional, garanție neprezentată începând cu anul 3 de contract, fapt care a servit temei de rezoluțiune a contractului”, scrie APP.

De cealaltă parte, conducerea companiei „Gările Auto Moderne” a calificat decizia drept un atac din partea statului asupra gărilor auto.

Într-un comunicat, directorul companiei, Iurie Moroz a explicat că Agenția Proprietății Publice nu are dreptul să dispună preluarea forțată a gărilor și stațiilor auto, deoarece potrivit contractului public-privat, neîndeplinirea obligațiilor agentului privat se stabilește doar printr-o procedură judiciară.

Mai mult de atât, în anul 2022, când APP a emis o notificare de reziliere a contractului cu „Gările Auto Moderne”, compania a contestat actul în instanță, iar procesul nu a fost finalizat, în aceste condiții preluarea în prezent a întreprinderii este nejustificată, consideră directorul Iurie Moroz.

Cu privire la investiții, compania afirmă că a cheltuit 120 de milioane de lei în modernizarea infrastructurii. În plus, potrivit SRLului, în perioada 2019 până în prezent, compania a adus o contribuție semnificativă la bugetul de stat, fiind vorba de taxe în valoare totală de peste 100 de milioane de lei, dintre care 36 de milioane de lei sunt impozite aferente salariilor angajaților. De asemenea, compania a plătit redevențe semnificative în valoare de 29 de milioane de lei în perioada specificată ca parte a onorariului pentru dreptul de a desfășura afaceri.

Directorul companiei „Gările Auto Moderne” a mai adăugat că decizia APP-ului va provoca prejudicii companiei și va lăsa peste 200 de angajați fără loc de muncă.

În reacție, Agenția Proprietății Publice a comunicat că după emiterea notificării de reziliere a contractului din 2022, solicitarea companiei „Gările Auto Moderne” de a suspenda executarea deciziei a fost respinsă de instanța de fond și cea de recurs.

În context, compania a depus o cerere prealabilă în care a solicitat anularea ordinului emis de APP, de preluare unilaterală a activelor Gărilor și Stațiilor Auto și transmiterea acestora statului.

În cererea depusă, SRL „Gările Auto Moderne” invocă ilegalitatea ordinului APP, argumentând că ”(…) rezoluțiunea contractului de parteneriat public-privat încheiat în 2018 poate fi efectuată doar după o constatare judecătorească a neexecutării obligațiilor de către partenerul privat, condiție care nu a fost îndeplinită în acest caz.”.

Societatea consideră că măsura luată de Agenția Proprietății Publice este prematură și nejustificată din punct de vedere juridic, cerând suspendarea imediată a actului administrativ.

După mai bine de cinci ore de examinare într-o ședință închisă a contestației depuse de avocații companei „Gările Auto Moderne”, directorul Iurie Moroz ne-a declarat că șeful APP, Roman Cojuhari a refuzat să anuleze ordinul de preluare a gărilor. Astfel, avocații companiei au depus în acest sens o cerere de chemare în judecată.

IURIE MOROZ, directorul S.R.L. „Gările Auto Moderne”: „Toate argumentele care au fost prezentate de către avocatul companiei, nu au fost luate în considerație. A fost dusă o discuție să spunem așa malul puterii, astfel încât niciun drept la apărare nu a fost admis pentru compania noastră. Au fost încălcate toate măsurile și respectiv urmează să le constatăm, astfel încât să mai depunem o nouă cerere în instanța de judecată. Ne pare foarte rău că Roman Cojuhari apelează la niște falsuri, în condițiile în care instanța nu a emis nicio încheiere cu privire la rezoluțiunea contractului. Instanța a remarcat că acțiunile APP-ului urmau să nu fie în condițiile în care de asta a și dispus prin încheiere că nu sunt riscuri pentru întreprindere de a suspenda acțiunea notificării. Dar să înțelegeți, procedura este pe rol, suntem în prima instanță, deci procedura este pe rol”.

Avocatul companiei „Gările Auto Moderne” a declarat pentru presă că a solicitat amânarea examinării a ordinului din partea APP pe un termen de 10 zile, pe motiv că într-un termen scurt, compania nu poate prezenta toate argumentele într-un asemena caz.

Avocatul a mai adăugat că a cerut recuzarea lui Roman Cojuhari din procesul de examinare, pe motiv că acesta s-a exprimat public despre caracterul ilegal al contractului de concesiune, însă cererea a fost respinsă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE