17.2 C
Chișinău

„Totul este complet acoperit de vegetație și lăsat în paragină”. O adevărată gunoiște s-a format în jurul memorialului „Victoria” amplasat pe traseul Chișinău-Leușeni | VIDEO

O adevărată gunoiște s-a format în jurul memorialului „Victoria” amplasat pe traseul Chișinău-Leușeni. Cât cuprinzi cu ochii – numai sticle folosite, pungi din plastic, hârtii și resturi alterate de mâncare. Într-o secvență video postată pe rețele, un activist arată starea deplorabilă în care a ajuns monumentul și povestește cu indignare despre mizeria din zonă.

„Aceasta este partea de jos a memorialului, așa arată el. Se pare că, ultima dată tot noi, împreună cu angajații de la Ambasadei Rusiei, am făcut aici ordine. Nimeni nu a mai cosit iarba pe aici. Nu au fost plantate flori. Totul este complet acoperit de vegetație și lăsat în paragină. Mormântul soldatului necunoscut. Și, de fapt, harta evenimentelor, a căror aniversare de 80 de ani o vom marca practic peste doar două săptămâni”.

De jur împrejur, doar mizerie, chiar și pe postament… Bărbatul care a semnalat problema mai spune că de vină ar fi autoritățile, pentru că au ignorat atâta timp starea de lucruri și se întreabă dacă așa trebuie să arate memorialul, mai ales, în ajun de data de 24 august, atunci când întreaga țară se pregătește să marcheze eliberarea Moldovei de sub jugul fascist, acesta fiind unul dintre principalele monumente dedicate comemorării eroilor căzuți în operațiunea Iași-Chișinău. șoferii de curse lungi parcați în preajmă ne-au spus că problema ține de educația fiecăruia, ai cât despre gunoi, aici mai întotdeauna a fost așa.

„E clar că nu este normal așa, nu facem noi mizeria asta, o fac alții. Îs oameni dar nu sunt oameni. După fiecare om trebuie să strângă încă doi oameni gunoiul. E normal? Nu este normal așa, trebuie să strângă după ei. Dacă e deprins să fie porc, porc este. Porcul găsește glod și în biserică sau nu este drept?”.

„Nu e bine. Este un monument, dar ordine nu se face, ar trebui să fie curat. Ar fi plăcut, oamenii vin în vizită și văd asta. Noi trecem des pe aici, tinerii se odihnesc aici… E urât. Cred că este o mare problemă, pentru că administrația satului ar trebui să răspundă de asta. Părerea mea este că trebuie aibă grijă de memorial, pentru că ține totuși de istorie”.

Canal 5 a mers la primăria din localitatea Nemțeni, în jurisdicția căreia se află terenul pe care este amplasat monumentul, ca să aflăm în gestiunea cui se află, de fapt, complexul memorial, unde ni s-a explicat că responsabil de îngrijirea obiectului istoric este Consiliu Raional Hâncești. Am sunat și la Consiliu, pentru a afla cine și când are de gând să facă ordine la memorial, însă nimeni nu nea răspuns la apeluri.

Între timp, activiștii au lansat pe rețele un apel, prin care îndeamnă cetățenii și voluntarii să se alăture inițiativei lor de curățare a teritoriului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE