29.2 C
Chișinău

Previziuni pesimiste: În loc să crească exporturile, ne așteptăm ca acestea să scadă cu 8% | VIDEO

Datele privind exporturile moldovenești în șase luni ale acestui an nu dau motive pentru previziuni optimiste prezentate recent de Ministerul Dezvoltării Economice. Potrivit Biroului Național de Statistică, în martie, vânzarea mărfurilor noastre peste hotare a scăzut cu 2% față de februarie și cu aproape 17% față de martie anul trecut. Declinul a continuat în aprilie și mai. Și abia în iunie s-a înregistrat o ușoară creștere a exporturilor față de luna mai. Totuși, dacă comparăm aceste cifre cu exporturile din iunie 2023, acestea sunt cu aproape 9% mai mici decât acum un an. 

Dacă luăm indicatorii pentru primele șase luni ale anului curent, atunci, potrivit statisticilor, volumul total al vânzărilor noastre peste hotare s-a micşorat cu 12,8% față de aceeași perioadă din 2023.

În pofida scăderii evidente a comerțului internațional cu mărfuri moldovenești timp de câteva luni, Ministerul Dezvoltării Economice și-a schimbat, în iunie, prognoza pentru anul curent și, în plus, a majorat prognoza pentru activitatea comercială externă. Astfel, instituţia lui Dumitru Alaiba a sporit optimist așteptările pentru creșterea exporturilor de la 9,8 la 11%.

În acest sens, economistul Vladimir Golovatiuc a scris pe contul său Telegram, cităm: „Atunci m-am gândit imediat că poate noi nu știm ceva și că în țara noastră urmează literalmente un adevărat boom economic”, totuși, expertul a amintit că, de fapt, exporturile moldovenești sunt în scădere pentru a cincea lună consecutiv.

Între timp, ministerul și-a revizuit din nou prognoza pentru export.

Acum, instituţia lui Alaiba nu mai prezice o creștere, ci o scădere de 8%! Revenirea exporturilor la nivelul record din 2022, conform acestei previziuni, este așteptată abia în 2026. De vină sunt prețurile mult mai mici pentru mai multe bunuri agricole exportate masiv de Republica Moldova – grâu, porumb, floarea-soarelui.

Comentând noile date de la Ministerul Economiei, Vladimir Golovatiuc a scris într-o postare că „acum totul a devenit clar – instituţia a recunoscut cu nu este capabilă să schimbe situația și recent a redus previziunile de creștere a exporturilor, schimbând chiar semnul. În loc de creștere, exporturile sunt acum așteptate să scadă cu 8%.”

Realitatea confirmă asta, a remarcat Vladimir Golovatiuc și a făcut referire la datele Biroului Național de Statistică privind comerțul exterior pentru șase luni ale anului curent.

Potrivit BNS, în ianuarie-iunie s-a înregistrat o scădere a vânzărilor noastre peste hotare cu 12,8 la sută. Mai mult, s-a atestat o micşorare a exporturilor pentru toate grupurile de țări – nu doar CSI, dar și Uniunea Europeană și alte state. Astfel, livrările de mărfuri moldovenești către CSI au scăzut cu 14%, către UE – cu 7,4%, către alte state – cu 23%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE