25.2 C
Chișinău

Mitropolia Moldovei recomandă școlilor să organizeze careul de „Primul Sunet” luni, 2 septembrie: „Duminică e zi de participare la sfintele slujbe” | VIDEO

Mitropolia Moldovei recomandă ca instituțiile de învățământ să organizeze careul de „Primul Sunet” luni, 2 septembrie, și nu la 1 septembrie. Asta, deoarece prima zi din septembrie cade duminică, iar, conform tradiției bisericești, este o zi dedicată odihnei și participării la sfintele slujbe. Recomandarea vine, după ce Ministerul Educației și Cercetării a emis o circulară, prin care instituțiile de învățământ au libertatea de a stabili data și ora desfășurării careului de „Primul Sunet” pentru anul școlar 2024-2025, se mai arată în comunicatul emis de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.

În acest context, Direcția mitropolitană îndeamnă preoții să participe la careul organizat la 2 septembrie și să binecuvânteze evenimentul prin citirea rugăciunii pentru elevi și cadrele didactice.

Amintim că indicația de a organiza careul de început de an școlar duminică a venit anterior de la ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, aceasta însă a stârnit de critici din partea părinților, a elevilor și a cadrelor didactice. Nemulțumirea și-au manifestat-o și unele culte religioase.

La 14 august însă Ministerul Educației și Cercetării a emis o circulară, în care se menționează că festivitatea dedicată începutului anului școlar 2024-2025 poate fi organizată de școli la data de 1 sau 2 septembrie, în funcție de decizia fiecărei instituții, adoptată după consultarea comunității școlare. În document se mai spune că pentru atragerea la muncă în ziua de duminică, 1 septembrie angajații urmează a fi plătiți suplimentar și vor avea dreptul la o zi de recuperare plătită, pe durata vacanțelor din anul de studii 2024-2025, conform solicitării.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE