2.2 C
Chișinău

„Încrederea agricultorilor în actualul Guvern este la cote minime, datorită inacțiunilor sale”. Asociația ”Forța Fermierilor” ar putea boicota întrevederea cu Dorin Recean și Vladimir Bolea | VIDEO

Asociația ”Forța Fermierilor” anunță că ar putea boicota întrevederea cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, care urmează să aibă loc săptămâna viitoare. Într-o scrisoare expediată Guvernului, Președinției și Parlamentului, reprezentanții asociației susțin că vor participa la discuții doar cu o singură condiție, să fie prezenți președintele Parlamentului, reprezentanții Comisiei Speciale a Parlamentului creată pentru situația din Agricultură și președintele țării Maia Sandu.

„Încrederea agricultorilor în actualul Guvern este la cote minime, datorită inacțiunilor sale, mimării publice în presă și media că situația în agricultură nu ar fi critică, preocupările la moment ale guvernului fiind preponderent unele politice și de imagine proprie decât economice, Guvernul și prim-ministrul, conform ultimei declarații pe Facebook, doar „urmărește” situația din agricultură fără să intervină prompt și de urgență precum a făcut Guvernul din Romania”, – se arată în comunicat.

Fermierii din sudul țării spun că de mai bine de trei ani bat alarma încercând să explice că anume zona de sud este regiunea cea mai afectată de secetă, însă autoritățile nu iau măsuri necesare pentru a preveni un colaps în sectorul agricol. Gheorghe Jurcanu, care face agricultură de zeci de ani în raionul Cahul a explicat pentru Canal 5, că agricultorii nu vor să meargă la întâlnirea cu Recean, deoarece, de la ultima vizită a lor în raioanele de sud, nu sa făcut nimic.

GHEORGHE JURCANU, agricultor din raionul Cahul: „Domnii de la guvernare ne zic să mai așteptăm puțin timp și ei au să vină să ne dea niște recomandări cum să ieșim din situație. Dacă cinstit, nu știm cum o să ieșim toți agricultorii din situație, vreo 90 de procente dintre colegii noștri anul acesta vor rămâne fără casă, fără masă, fără tehnică agricolă. Domnul Recean a fost în teritoriu la sud și a văzut real ce se întâmplă. Au venit vreo 15-20 de minute, au discutat cu un fermier – doi și au plecat înapoi. Nu au intrat în estența problemelor. Iar ni s-a făgăduit. Asta a fost în raionul Cantemir. În raionul Cahul a venit domnul Șarban cu câțiva învățați și cu domnu Bolea, iar domnul Bolea, tot venind din fugă și făcând câteva poze pe fondul porumbului afectat. Când a văzut în ce stare e porumbul acolo, și-au pus mâinile în cap. Dar na stat domnul Bolea mult la vorbă, m-au întrebat pe mine unde se găsește gospodăria mea, i-am arătat-o că se vede din zare că e de de culoare cafenie toată și, cu gândul că o să nimerească și la mine în gospodărie, au plecat la întâlnire cu domnul Recean. De atunci nu i-am mai văzut, au trecut trei săptămâni”.

Asociația mai declară că rămâne pe ideea de acum o lună, prin care solicită declararea stării de urgență în agricultură în legătură cu pierderile enorme pe care le suportă producătorii agricoli din cauza secetei și a arșiței. Potrivit fermierilor, daunele provocate de condițiile climaterice, în unele localități se ridică la peste 80 de procente din totalul roadei.

Amintim că agricultorii sunt invitați marți, 20 august, la Guvern. Șeful cabinetului de miniștri a spus că – citez: „autoritățile înțeleg prin ce dificultăți trec fermierii”. Totodată, potrivit prim-ministrului, Ministerul Agriculturii colectează și verifică informațiile cu referire la urmările secetei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, nu a răspuns la apeluri și nici la mesaje pentru un comentariu referitor la anunțul agricultorilor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE