27.2 C
Chișinău

În Suedia a fost confirmat primul caz din afara Africii de variola maimuței. OMS anunță urgență de sănătate publică | VIDEO

Primul caz de infectare cu noua tulpină, mai periculoasă de mpox, boală cunoscută și drept variola maimuței a fost confirmat în Europa. O persoană a cerut ajutorul medicilor din Stockholm, după ce s-a simțit rău și a fost diagnosticată cu mpox provocat de varianta agresivă. Autoritățile medicale sunt în alertă, mai ales că este primul caz produs de această tulpină diagnosticat în afara continentului African.

Pacientul a călătorit într-o țară din Africa, unde există un focar major al variantei mult mai contagioase a bolii, a anunțat Agenția de sănătate publică din Suedia, iar Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că Europa va înregistra mai multe cazuri în zilele următoare. „Confirmarea tulpinei 1 a subtipului mpox, în Suedia, reflectă în mod clar interconectarea lumii noastre. Este probabil ca alte cazuri importate de să fie înregistrate în regiunea europeană în următoarele zile și săptămâni”, se spune în comunicatul organizației.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat miercuri epidemia de „mpox”, cunoscută anterior drept „variola maimuţei”, o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă, pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar de infecţie virală în Congo, care s-a răspândit în ţările vecine, relatează Reuters.

Mai mult de 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an, conform declaraţiilor făcute de şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Cel puţin 500 de persoane au murit în epidemia actuală, a mai susţinut el. Epicentul epidemiei este Republica Democrată Congo, dar în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în ţările vecine. Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Ea declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii, această boală poate duce la deces. Depistată pentru prima pară la om în 1970, variola maimuţei este totuși mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola, eradicată la nivel mondial, în 1980.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE