11.2 C
Chișinău

Alarmant: Cazurile de șoc anafilactic la înțepătură de viespe, în creștere. Câte persoane au avut de suferit?

74 de persoane au ajuns la urgență, după ce au suferit un șoc anafilactic la înțepătură de albină/viespe, în perioada lunilor iunie-august 2024. Informația a fost oferită de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).

În aceeași perioadă, doar că în anul 2023, au fost înregistrate 89 cazuri de șoc anafilactic (85 la maturi și 4 la copii), dintre care 80 pacienți, inclusiv 4 copii au fost transportați la spital.

Potrivit CNAMUP, de la începutul verii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru 118 persoane, dintre care 112 maturi și 6 copii cu șoc anafilactic. După acordarea asistenței medicale de urgență la etapa de prespital, 102 pacienți, inclusiv 6 copii au fost transportați la instituțiile medicale din țară.

„IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească atenționează cetățenii despre riscul major pentru sănătate în urma înțepăturilor de insecte (albini, viespi, etc). Acestea prezintă un pericol real pentru viață, îndeosebi la persoanele alergice, copii și vârstnici. În situații critice, când viața unei persoane se află în pericol eminent, solicitați imediat ajutor la Serviciul 112!”, transmite sursa citată.

Amintim că în luna iunie curent, au fost înregistrate 31 cazuri de șoc anafilactic la înțepătură de albină/viespe, în iulie au fost raportate 32 cazuri, iar de la începutul lui august – 11 cazuri de șoc anafilactic, inclusiv 6 la înțepături de insecte. De asemenea, a fost înregistrat și un deces.

realitatea.md

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE