11.2 C
Chișinău

Reprezentanții OMS s-au întrunit de urgență! Am putea avea o nouă epidemie de variola maimuţei

Reprezentanții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au organizat astăzi o întrunire de urgenţă pentru a discuta situaţia epidemiei de mpox, cunoscută anterior drept variola maimuţei, scrie Agerpres. La întrunire au participat 16 experţi, care vor decide dacă OMS va declara Urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă, similar cu cel declarat pentru epidemia din iulie 2022 până în mai 2023.

Peste 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost identificate în Africa în acest an, conform șefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la începutul întrunirii online. De asemenea, el a menționat că cel puțin 500 de persoane au murit în această epidemie.

Tot miercuri, Comisia Europeană a anunțat că va trimite Centrului African pentru Controlul Bolilor 175.420 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței.

Epicentrul epidemiei este în Republica Democrată Congo (RDC), dar în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în țările vecine. Agenția sanitară a Uniunii Africane a declarat marți „urgență de sănătate publică legată de securitatea continentală” în contextul actualei epidemii de mpox care s-a răspândit din RDC în țările vecine.

Mpox este o boală virală transmisibilă de la animale la om, dar se poate răspândi și prin contact fizic direct cu o persoană infectată. Simptomele includ manifestări similare gripei și leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt ușoare, dar boala poate fi letală în anumite condiții.

Noua tulpină de mpox, denumită „clada 1b”, a fost detectată în RDC în septembrie 2023 și ulterior raportată în mai multe țări vecine, stârnind îngrijorări privind răspândirea virusului. Conform OMS, clada 1b provoacă forme mai severe ale bolii în comparație cu clada 2.

Virusul mpox a fost descoperit pentru prima dată la oameni în 1970, în actuala Republică Democrată Congo, răspândindu-se inițial în țările din vestul și centrul Africii, unde cazurile de infectare erau în principal legate de contactul cu animale infectate.

realitatea.md

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE