29.2 C
Chișinău

Diaspora nu se grăbește să revină acasă definitiv cu traiul, dar nici să se angajeze la muncă în Moldova: Doar doi moldoveni au aplicat pe platformele de angajare lansate de Executiv | VIDEO

Diaspora nu se grăbește să revină acasă definitiv cu traiul, dar nici să se angajeze la muncă în Republica Moldova. Cel puțin asta arată numărul celor care și-au manifestat interesul de a-și găsi un job la baștină. Deși sunt sute de funcții vacante, doar doi moldoveni au aplicat pe platformele de angajare lansate de Executiv. Despre asta ne-a comunicat secretarul de stat al Guvernului, Ana Calinici, atunci când am întrebat ce locuri de muncă poate oferi statul pentru moldovenii din diasporă, dar și ce salarii.

ANA CALINICI, secretar de stat al Guvernului: „Avem constant publicate pe site locurile vacante, inclusiv pe civic.md și pe alte platforme sunt o groază de funcții care pot fi accesate. Și mai avem și un program nou, pe care anul acesta l-am lansat împreună cu BRD și partenerii de dezvoltare, un program de atragere a profesioniștilor. Noi abia formăm grupurile de lucru, tematice, este un program abia lansat, dar avem deja două aplicații”.

Pe site-ul Guvernului, la compartimentul „Carieră” doar șase din cele 622 de locuri de muncă vacante sunt valabile. Pentru restul, perioada de aplicare a expirat. Salariile pentru cele șase joburi variază între 15 mii și 36 de mii de lei. Am accesat și portalul civic.md, despre care secretatul de stat al Guvernului a spus că este o alternativă pentru diasporă de a aplica la un job.

La rubrica „Angarări” nu sunt indicate și salariile care pot fi oferite pentru fiecare loc de muncă în parte. În același timp, Ana Calinici recunoaște că, e la discreția fiecărei persoane dacă poate renunța la un salariu european de câteva mii de euro pentru unul de câteva mii de lei în țară.

Potrivit secretartului de stat, anual acasă revin în jur de 1000 de moldoveni, asta în condițiile în care, potrivit datelor neoficiale peste hotare sunt plecați definitiv peste un milion de cetățeni.

ANA CALINICI, secretar de stat al Guvernului: „Nu este o statistică foarte clară. O să purtăm discuții cu Biroul Național de Statistică s-o facem mai exactă, dar ar fi circa 1000 de oameni pe an”.

Întrebată de ce moldovenii nu se grăbesc să revină definitiv acasă, secretarul de stat al Guvernului ne-a spus că aceasta este o decizie individuală a fiecărei familii și ar exista și alte motive, în raport cu care nu se poate expune. Asta, în condițiile, în care în campania electorală, Partidul Acțiune și Solidaritate în frunte cu Maia Sandu, promitea că va crea locuri de muncă pentru a aduce diaspora acasă.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Cu toții știm cât de multă lume a trebuit să plece peste hotare, departe de cei dragi, pentru că nu au putut să-și găsească locuri de muncă, salarii suficient de bune aici acasă. În fiecare localitate, în sate și orașe sunt oameni mai tineri, mai în vârstă, care vor să lucreze, dar nu au posibilitatea să găsească un loc de muncă”.

Chiar dacă una dintre prioritățile PAS-ulul a fost de a crea condiții pentru ca moldovenii plecați să revină în țară, acest lucru se pare că nu este întru totul respectat. De exemplu, moldovenii stabiliți peste hotare au fost excluși din programul ”Prima Casă Plus”. Astfel, сetățenii Republicii Moldova care s-au locuiesc permanent în afara țării și doresc să-și cumpere un imobil la baștină nu vor avea dreptul să beneficieze de oportunitățile acestui program. Acest lucru este specificat de amendamentul propus de deputatului PAS Radu Marian, care prevede că persoana care va beneficia de ”Prima Casă Plus” trebuie să fie obligatoriu rezident al Republicii Moldova. Potrivit datelor statistice, în ultimii trei ani, peste 200 de mii de moldoveni au plecat din țară.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE