11.2 C
Chișinău

„Cerem justiție corectă!” Protest al blocului „Victorie” în fața Curții de Apel, unde a fost examinată solicitarea formațiunii. Ședința a fost amânată | VIDEO

Ședința de la Curtea de Apel, în care urma să fie examinată solicitarea Blocului Politic „Victorie” a fost amânată. Formațiunea a cerut includerea secretarului executiv al blocului, Marina Tauber, în calitate de persoană terță în procesul privind refuzul de înregistrare a formațiunii la referendum și alegerile prezidențiale. Asta, pentru că, avocații au contestat la Curtea Supremă de Justiție refuzului Curții de Apel de a o admite în proces pe Marina Tauber. Astfel, o nouă ședință va avea loc în data de 20 august, la ora 15:00. De dimineață, în fața clădirii instanței a avut loc o acțiune de protest în susținerea organizației politice. Manifestanții au adus cu ei pancarte pe care scria ”Cerem justiție corectă!”, ”Salvăm Moldova!”.

Membrii Blocului ”Victorie” care au venit să susțină formațiunea politică au declarat că justiția a devenit în prezent un organ capturat.

CONSTANTIN SVETLICINÎI, membrul Blocului „Victorie”: „Justiția ne dă într-o parte, nu ne permite și ne înlătură de la un scrutin electoral care ne dă posibilitate să ne expunem gândul nostru, să ne prezentăm candidatul nostru din partea Blocului ”Victorie – Pobeda”. La momentul dat sunt niște exprimări în baza cărora noi nu suntem înregistrați în această campanie electorală, este că am încălcat un font. Posibil acest font de pe această pancartă, unde noi cerem justiție corectă ne va permite să fim înregistrați în baza de date și CEC-ul ne va auzi. Cerem la moment justiției care se află în incinta acestei clădiri să ne permită nouă, reprezentanților poporului să fim înregistrați, să fim auziți de popor și să avem posibilitate să aducem vocea noastră în mediul social”.

IVAN GUCI, membrul Blocului „Victorie”: „Minciuna ca și indicațiile au picioare scurte, iar noi astăzi am venit să ne aducem aminte că partenerii voștri de dezvoltare, ei nu sunt ai noștri, nu sunt ai poporului, ei sunt anume ai voștri. Au scris clar la Bruxelles – avem cele mai mari derapaje în justiție și cea mai mare imixtiune a Guvernului în justiție. Ridicați notele informative și mai citiți o dată. Dacă aveți verticalitate, dacă aveți acel simț al bunului judecător, nu mai fiți supuși politic. Ajunge și a rămas puțin timp până această guvernare va pleca”.

IVAN PANEA, consilierul municipal al orașului Comrat: „Sunt înregistrate diferite partide și formațiuni în calitate de candidat, iar când în Moldova se interzic întregi blocuri politice, se interzic oameni. În acest fel nerespectabila Maia Sandu și partidul PAS dovedește întregii lumi că au eșuat în realizarea scopului lor de a dezvolta Republica Moldova. Ei au omorât statalitatea și democrația, au omorât limba moldovenească, dar noi ne vom apăra acest drept și toți cu toate puterile, pe 20 octombrie vom spune NU! integrării în Uniunea Europeană care a adus numai durere poporului moldovenesc. Vom spune NU! unui așa președinte ca Maia Sandu și vom spune DA! libertății de exprimare, vom spune DA dreptății!”

La ieșirea din Curtea de Apel, Marina Tauber a declarat că speră că dreptatea va prevala, magistrații vor lua o decizie corectă, iar în Moldova va avea loc un proces electoral liber și corect.

MARINA TAUBER, deputatul grupului parlamentar ”Victorie”: „Eu cred că este foarte important, pentru că am figurat în această decizie a Comisiei Electorale Centrale. Eu cred că tot ce a fost spus de Comisia Electorală Centrală în decizia sa este absolut ilegal. Noi am comentat de mai multe ori pe acest subiect și noi așteptăm ca Curtea de Apel să se expună în mod corect și țara noastră să aibă posibilitate pentru alegeri corecte și libere. Ca și data trecută au venit susținătorii noștri. Ați văzut că au fost foarte mulți tineri care vor să trăiască într-o țară liberă, democratică, suverană, independentă. Din păcate, trebuie să constatăm că noi venim în instanțe de judecată ca la lucru. Suntem deja obișnuiți să începem ziua cu vreo ședință de judecată și în cazul nostru și în cazul Blocului „Victorie”, în cazul partidelor pe care le reprezentăm, dar noi suntem siguri că victoria o să ne aparțină, dreptatea trebuie să învingă și judecătorii și alți reprezentanți ai organelor de justiție, de forță trebuie să ne audă”.

Amintim că Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze Blocul ”Victorie” în calitate de concurent la referendumul constituțional și la alegerile prezidențiale. Acest lucru a fost explicat prin faptul că denumirea blocului ar fi identică cu denumirea partidului Victorie – Pobeda. Adrian Cojocaru, avocatul blocului politic Victoria, a calificat decizia CEC drept ilegală și și-a anunțat intenția de a o contesta în instanță. Partidele din blocul „Victoria” fac apel la cetățeni să vină la referendum și să voteze împotriva modificării Constituției, în vederea aderării la Uniunea Europeană. Referendumul privind modificarea Constituției și alegerile prezidențiale vor avea loc în aceeași zi, la 20 octombrie. Opoziția și mai mulți experți au criticat dur decizia de a organiza simultan cele două procese electorale. Maia Sandu a motivat această idee prin faptul că alegerile prezidențiale ar asigura un număr mai mare de participanți la plebiscit.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE