11.2 C
Chișinău

Boala cu transmitere sexuală care ar putea fi netratabilă în viitor. OMS: S-au înregistrat 82 de milioane de cazuri

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că doar într-un singur an, 2020, numărul de cazuri infectate cu gonoree a fost de 82,4 milioane de persoane. Lăsată netratată, aceasta poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv boli inflamatorii pelviene și infertilitate, transmite The Guardian.

Marea majoritate a cazurilor pot fi tratate, explică medicii. Însă, recent, s-a înregistrat o creștere a numărului de persoane diagnosticate cu forme care sunt rezistente la ceftriaxonă, antibioticul de „primă linie” utilizat de obicei pentru tratarea infecției.

Majoritatea persoanelor afectate aveau în jur de 20 de ani, erau heterosexuale și au luat infecția în străinătate, deși unele nu aveau antecedente de călătorie, potrivit Agenției de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA). Agenția de sănătate publică a confirmat că a existat o transmitere a gonoreei rezistente la ceftriaxonă în Anglia.

Între iunie 2022 și mai 2024, 15 cazuri de gonoree rezistentă la ceftriaxonă au fost detectate în Anglia, potrivit UKHSA. Cinci au implicat forme superrezistente, care, potrivit oficialilor din domeniul sănătății, au condus la gonoree „extrem de rezistentă la medicamente”, ceea ce înseamnă că infecțiile lor au fost rezistente la tratamentele de primă și a doua linie și la alte antibiotice.

protv.ro

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE