17.7 C
Chișinău

Ion Creangă rămâne în arest preventiv. Curtea de Apel a respins contestația depusă de avocați | VIDEO

Șeful Direcției Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, bănuit de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova, rămâne în arest preventiv, după gratii. După ce, la data de 2 august, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au decis plasarea acestuia în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13, avocații au atacat decizia. Curtea de Apel a respins însă contestația apărătorilor. Precizăm că Ion Creangă a participat online la ședință.

Amintim că, Șeful Direcției Juridice a Parlamentului și un polițist de frontieră au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva Moldovei. Potrivit PCCOCS, aceștia ar fi comunicat informații unui angajat al ambasadei Federației Ruse de la Chișinău, pentru a fi folosite în dauna intereselor țării noastre.

Creangă activa de peste 30 de ani în cadrul Secretariatului Parlamentului. În această perioadă, el avea acces la secretele de stat și putea asista, potrivit competențelor, la ședințele din Parlament, inclusiv, la cele ale Comisiilor parlamentare.

La 1 august, Chișinăul a trimis acasă diplomatul rus, bănuit de racolarea șefului direcției juridice din Parlament. Este vorba de Dmitri Kelov, asistent al atașatului militar de la ambasada rusă.

Decizia a fost comunicată ambasadorului rus de la Chișinău, convocat la Ministerul de Externe. Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a criticat decizia Chișinăului.

Cu o reacție a venit atunci și purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, potrivit căreia acțiunea Chișinăului nu are o justificare clară și nu face decât să înrăutățescă relațiile cu Republica Moldova. La câteva zile, Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că Rusia expulzează un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova. Hotărârea Ministerului rus de Externe a venit ca răspuns la declararea persona non grata a unui angajat al ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acuzat de spionaj.

Între timp, Parlamentul a anunțat că Ion Creangă a fost suspendat deja din funcție pe perioada urmăririi penale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE