29.2 C
Chișinău

Incendii de vegetație la granița dintre Moldova și Ucraina. Focul arde de câteva zile, iar locuitorii satelor din apropiere se plâng că este imposibil de respirat | VIDEO

Mai multe incendii de vegetație au izbucnit pe teritoriul Ucrainei, în imediata apropiere a satelor moldovenești Tudora și Palanca. Pe rețelele de socializare, martorii au distribuit imagini video cu fumul dens care a acoperit cerul și s-a răspândit deasupra Moldovei, dar și Ucrainei. Focul arde de câteva zile, însă, deocamdată, autoritățile ucrainene nu au intervenit pentru lichidarea acestuia.

Potrivit canalelor ucrainene de Telegram, flăcările au cuprins trestia din apropierea hotarului Ucrainei cu Moldova. Presa ucraineană mai scrie că vegetația arde de marți, iar pompierii cunosc despre izbucnirea flăcărilor și au precizat că arde stuful, însă nu pot interveni din cauza lipsei căilor de acces pentru a stinge focul.

Potrivit serviciului ucrainean pentru situații excepționale, epicentrul ardeii se află în regiunea lacului Tudorova, aflat în zona de frontieră. Între timp, pe rețele apar tot mai multe imagini cu flăcările care ard încontinuu.

Fumul dens a ajuns până în Odesa. Despre aceasta vorbesc imaginile publicate de localnici.

Am telefonat la Primăria din satul Palanca, raionul Ștefan Vodă, pentru a afla care este situația în localitate, însă nimeni nu nea răspuns la telefon.

Am reușit însă să discutăm cu primarului din satul Tudora, Veronica Mocan, care ne-a spus că incendiul a izbucnic încă de duminică, iar localitățile din apropierea punctelor de trecere au fost învăluite de fumul dens ce a cauzat și probleme de sănătate localnicilor. Primarul ne-a mai spus că autoritățile de pe teritoriul Republicii Moldova țin situația sub control, însă nu se cunoaște ce întreprinde partea ucraineană. .

VERONICA MOCAN, primarul satului Tudora, Ștefan Vodă: „Chiar din prima când s-au început toate incendiile, toate mașinile acestea de anti… au venit, pentru că focul acesta s-a văzut din Ștefan Vodă nu numai din Tudora. Nu e al nostru, tot e dincolo de noi. De acum o să vedem mai departe ceea ce ține de ecologie ca să ieie măsuri la nivel mai înalt”.

„Eu am sunat chiar șeful de la ecologie.
– Așa.
– Pentru că dumnealor au fost și au văzut, au înregistrat și ne-au spus că dincolo de vamă nu au dreptul nimic și nu pot face nimic. Doar au înregistrat cazul, au văzut, ceea ce v-am spus și eu, dar mai mult nu pot să intervină cu nimic. Chiar nu așa, dar tot satul e negru de scrum și lumea are chiar și intoxicație, diaree, vome, dureri de cap, slăbiciuni, a fost trei zile fumul acesta și a fost un fum dens, nu a fost pur și simplu. De duminică arde. Astăzi deja s-a mai potolit, mai este, dar puțin”.

Și oamenii din sat ne-au spus că nu pot respira, iar fumul lea pătruns și în case.

„Foarte mult fum și foarte multă negreață. Tot satul e plin cu negreață, cu ce vreți aici. Azi încă s-a mai liniștit, dar trei zile a fost că nici afară nu puteai sta.
– Dar intra fumul în casele oamenilor?
– Dapoi cum. Sigur fetelor, socotiți ardea toată pădurea, tot absolut”.

Purtătoarea de cuvând a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a confirmat pentru Canal 5 că flăcările nu au afectat teritoriul țării noastre.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE