11.2 C
Chișinău

Dosarul asasinatului de pe str. Kiev: Șeful Inspectoratului pentru Migrație și mai mulți funcționari, concediați

Șeful interimar al Inspectoratului General Migrație și Azil, adjuncții săi, precum și mai mulți funcționari care s-au ocupat de dosarul bărbatului asasinat în sectorul Rîșcani al Capitalei, au plecat din funcții. Conform Ministerului Afacerilor Interne (MAI), s-au stabili mai mult încălcări în procesul de acordare a azilului.

În total, sunt vizate șase persoane, acuzate de neglijență în serviciu. Acestea ar fi depășit termenul de 21 de zile pentru intervievarea solicitantului azil și au desfășurat discuțiile după mai bine de opt luni de la depunerea cererii.

„Urmare a anchetei efectuate de SPIA la IGM, Ministrul de interne a decis retragerea din funcție a șefului IGM și a adjuncților acestuia, a șefului Direcția Supraveghere Regim de Ședere și a șefului Direcției Azil și Apatridie. Persoana care s-a ocupat nemijlocit de dosarul cetățeanului turc și alți doi angajați dintre cei cercetați au depus între timp raport de ieșire din sistem. Rezultatele anchetei interne din cadrul MAI vor fi înaintate Procuraturii pentru completarea dosarului de cercetare penală în cauza respectivă”, precizează serviciul de presă al MAI.

Urmare a controlului intern au mai fost identificate probleme legislative care reglementează domeniul migrației, azilului și apatridiei, dar și în procedurile interne ale instituției responsabile de migrație și azil, care se referă la motivele întârzierii deciziilor pentru solicitanții de azil. De asemenea, ancheta a stabilit că există carențe în domeniul schimbului de informații de serviciu între direcțiile din cadrul Inspectoratului General Migrație și Azil.

„În cazul de față, Direcția Supraveghere Regim de Ședere (DSRȘ) nu a informat Direcția de Azil și Apatridie (DAA) că a emis deja un aviz de respingere pe dreptul de ședere solicitat de cetățeanul turc. Ulterior acestei respingeri a dreptului de ședere cetățeanul turc a solicitat azil, această lipsă de informare determinând pornirea de la zero a dosarului de cerere de azil, fără să se cunoască faptul ca cetățeanul turc era urmărit internațional, deși DSRȘ avea această informare în dosarul de respingere a dreptului de ședere)”, precizează reprezentanții MAI.

Amintim că, pe 10 iulie, cetățeanul turc Izzet Iren a fost ucis la o terasă din sectorul Rîșcani al Capitalei. Ulterior s-a aflat că bărbatul era lider al unei grupări criminale și a fost anunțat în căutare internațională, dar a reușit să obțină azil în Republica Moldova.

În 2015, bărbatul a fost încătușat la Londra și condamnat la 21 de ani de pușcărie, pentru infracțiuni comise cu arme de foc. El a fost extrădat în 2019 și urma să facă pușcărie în Turcia, dar a evadat.

realitatea.md

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE