11.2 C
Chișinău

Au găsit țapii ispășitori. După o lună de la omorul la comandă din Chișinău, killerul nu a fost reținut, iar ministrul de Interne i-a găsit vinovați pe câțiva angajați de la Migrație pe care i-a demis | VIDEO

La o lună distanță de la omorul unui cetățean străin în plină zi, la Chișinău, au fost anunțate numele responsabililor care vor fi pedepsiți pentru acest incident. Șeful interimar al Inspectoratului General pentru Migrație, Mihail Vodă și adjuncții acestuia, șeful Direcției supraveghere regim de ședere și șeful Direcției azil și apatridie au fost retrași din funcții. Ordinul de concediere a fost semnat de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, în urma anchetei în de serviciu în dosarul acordării de azil cetățeanului turc Izzet Eren, care a fost împușcat de la 10 iulie, la una dintre terasele capitalei.

Ancheta a fost desfășurată de Serviciul Protecție Internă și Anticorupție. Potrivit unui comunicat de presă, În cadrul anchetei interne au fost vizate de cercetare 6 persoane, angajate în cadrul IGM, care, pentru buna desfășurare a cercetărilor au fost detașați în alte diviziuni ale MAI.

Angajatul care s-a ocupat nemijlocit de dosarul cetățeanului turc și alți doi angajați dintre cei cercetați au depus între timp raport de ieșire din sistem. Ancheta a mai stabilit că funcționarii au comis neglijență în serviciu prin depășirea perioadei de 21 de zile pentru pentru intervievarea solicitantului azil, în cazul de față interviul fiind realizat la o distanță de două luni și 8 zile.

În plus, au fost identificate insuficiențe cu privire la schimbul de informații de serviciu între direcțiile din cadrul Inspectoratului. În cazul dat, Direcția Supraveghere Regim de Ședere nu a informat și Direcția de Azil și Apatridie despre faptul că a emis deja un aviz de respingere pe dreptul de ședere solicitat de cetățeanul turc. Ulterior, această lipsă de informare a determinat pornirea de la zero a dosarului de cerere de azil, fără să se cunoască faptul ca cetățeanul turc era urmărit internațional.

Canal 5 a contactat serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne pentru a preciza în temeiul cărui articol din legislația națională au fost demiși funcționarii Inspectoratului General pentru Migrație, dar și pentru a afla pe ce articol a fost pornit dosarul penal împotriva acestora. Ultima întrebare am adresat-o și Serviciului de Securitate Internă și Anticorupție, însă până la momentul redactării acestui material, nu am primit vreun răspuns. Nu avem vreun răspuns nici de la Inspectoratul General pentru Migrație, unde ne-am adresat pentru un comentariu.

Amintim că cetățeanul turc a fost omorât la data de 10 iulie, în plină zi, în sectorul Rîșcani al capitalei. Acesta a fost împușcat de un asasin, în timp ce stătea la o terasă. Killerul s-a apropiat cu o bicicletă electrică de localul unde erau mai mulți vizitatori, a tras șapte focuri de armă în direcția victimei, după care a fugit. Până în prezent, infractorul nu a fost încă găsit. Anterior, polițiștii au anunțat despre reținerea a doi suspecți pentru complicitate la această infracțiune, însă mai multe detalii nu au fost făcute publice.

Între timp, șeful de la MAI, Adrian Efros, anunța că ancheta a înregistrat progrese.

ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „Se mai cunoaște ceva despre principalul suspect?
– V-am zis și săptămâna trecută, suntem într-un proces foarte avansat și când ne va permite situația ca să venim cu mai multe precizări, atunci o să o facem”.

Potrivit poliției, cetățeanul turc Izzet Eren, care a fost împușcat în data de 10 iulie la Chișinău, era liderul grupării infracționale Tottenham Turks din Londra și era căutat prin Interpol de justiția din Marea Britanie, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor, legate de contrabanda și trafic de heroina.

Anterior, șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuteanu, a declarat că Ezzet Eren a intrat în Moldova din Ucraina, prin regiunea transnistreană, în calitate de refugiat. În luna mai 2022, bărbatul a fost reținut în Republica Moldova, dar a cerut azil și ulterior a fost eliberat, în timp ce cererea sa era examinată în instanță.

Potrivit organelor de drept, cetățeanul străin se afla în libertate de aproximativ doi ani din cauza lacunelor din legislația națională.

Precizăm că, pe marginea acestui caz, au avut loc și audieri la parlament. Șeful Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a spus că Inspectoratul General pentru Migrație nu a recurs la procedură specială pentru a grăbi extrădarea cetățeanului străin aflat în urmărire internațională.

La sfârșitul lunii iulie, parlamentul a operat modificări la legislație, pentru a elimina posibilitatea amânării procedurii de extrădare a cetățenilor străini, care au fost dați în căutare în alte țări.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE