13.3 C
Chișinău

„A executat un ordin venit din exterior”. Autoritățile georgiene l-au declarat pe fostul președinte Mihail Saakașvili vinovat de declanșarea războiului din 2008 | VIDEO

Autoritățile georgiene l-au declarat oficial pe fostul președinte Mihail Saakașvili vinovat de declanșarea războiului din 2008, se arată într-o declarație a Consiliului politic al partidului de guvernământ „Visul Georgian-Georgia Democratică”. În document se spune că Saakașvili a declanșat „războiul de cinci zile” din august 2008, la un ordin venit din exterior, însă nu se menționează de unde exact ar fi venit un astfel de ordin.

„O mare parte a societății georgiene se îndoiește, pe bună dreptate, de faptul că Saakașvili ar fi adecvat. Cu toate acestea, este clar că acțiunile aventuroase ale lui Saakașvili din august 2008 nu au fost rezultatul instabilității sale mintale, ci – urmare a unor instrucțiuni din exterior și al unei trădări bine planificate”, se menționează în declarație.

Partidul georgian aflat la putere a subliniat că, pentru a instaura pacea și stabilitatea pe termen lung în țară, este vital să se organizeze un proces judiciar public, astfel încât societatea să afle citez: „cine a comis trădarea criminală împotriva țării și a poporului” citat încheiat.

La 8 august, prim-ministrul georgian Irakli Kobahidze a declarat că fostul președinte Mihail Saakașvili ar putea fi învinuit, în curând, în temeiul articolului din codul penal „trădare de patrie” pentru episoade legate de „războiul de cinci zile” din 2008. În temeiul acestui articol, fostul președinte ar putea fi condamnat la închisoare pe viață.

În prezent, acesta execută o pedeapsă de șase ani pentru că ar fi pus la cale, în 2005, bătaia deputatului din opoziție și omului de afaceri Valeri Ghelașvili și pentru grațierea unor ofițeri de poliție de rang înalt, responsabili de răpirea și omorul unui bancher.

Așa-numitul „război de cinci zile” a avut loc în 2008, când, în noaptea de 8 august, trupele georgiene au intrat în Osetia de Sud. Tbilisi a insistat că anume atacurile armate din partea Osetiei de Sud ar fi provocat declanșarea ostilităților și își justifica acțiunile prin „restabilirea ordinii constituționale” în teritoriul aflat în afara controlului Georgiei. Cu toate acestea, trupele georgiene au fost expulzate din oraș de către armata rusă, care a ajuns aproape de Tbilisi.

În timpul acelor evenimente, au căzut 67 de militari ruși, în timp ce din partea Georgiei au murit 170 de oameni. În total, „războiul de cinci zile” a făcut aproximativ 850 de victime, iar circa două mii de persoane au fost rănite. În rezultat, Georgia a pierdut definitiv Osetia de Sud și Abhazia, iar Federația Rusă a recunostut independența acestor republici.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE