11.2 C
Chișinău

Stare de alertă maximă în Grecia, după ce incendiile de vegetație au scăpat de sub control. MAE a emis o alertă de călătorie în Republica Elenă | VIDEO

Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei a emis o alertă de călătorie în Grecia, în contextul incendiilor masive. MAE moldovenii aflați în Republica Elenă la vigilență, iar în situații de risc cetățenii sunt rugați să ia legătura cu misiunea diplomatică a Republicii Moldova în Grecia. Instituția recomandă cetățenilor să manifeste precauție în zonele afectate și să monitorizeze știrile din massmedia locală.

În cazul unor alerte telefonice privind izbucnirea unor incendii în zona în care se află concetățenii noștri, aceștia trebuie să urmeze instrucțiunile autorităților locale și ale reprezentanților unităților hoteliere. Starea de alertă maximă a fost declarată în Grecia, după ce incendiile de vegetație au scăpat de sub control la periferia capitalei.

Presa străină anunță că incendiul a izbucnit duminică, 11 august, la aproximativ 35 de kilometri nord-est de Atena. Focul a distrus locuințe, magazine și întreprinderi, iar flăcările au ajuns luni la 15 kilometri de Atena. Mii de oameni au fost evacuați din orașul Marathon. Autoritățile au declarat că 15 persoane au fost rănite, mai ales din cauza inhalării fumului, iar imagini din satelit arată că incendiile de vegetație au afectat aproximativ 10.000 de hectare.

Peste 700 de pompieri luptă cu flăcările. 17 avioane și 16 elicoptere au fost solicitate pentru stingerea flăcărilor, iar cel puțin doi pompieri au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Pe alocuri, potrivit oficialilor eleni, flăcările s-au ridicat la peste 25 de metri. Ei au descris incendiul ca fiind „extrem de periculos” și dificil de stins din cauza răspândirii sale în zonele muntoase. Potrivit unor imagini din satelit ale Agenției Europene a Sateliților Meteorologici Europeni Eumetsat, incendiile masive sunt vizibile din spațiu. O scurtă înregistrare video a fost postată pe Twitter în care se arată flăcări izbucnind în regiunea Atena, evidențiindu-se clar față de restul țării.

Autoritățile din Grecia au solicitat luni ajutorul Uniunii Europene. La combaterea incendiului s-au alăturat salvatorii și pompierii din mai multe țări, inclusiv republica Cehă, Franța, Italia, Spania, Turcia, România, Canada, Franța, Spania, dar și Republica Moldova. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că 20 de pompieri moldoveni, specializați în combaterea incendiilor forestiere, sunt detașați în Grecia.

Potrivit serviciilor meteorologice, condiţii meteo extreme dificile se anunţă întreaga săptămână în Grecia, deosebit de vulnerabilă la incendii de pădure. Fumul acoperă deja o parte a Atenei, iar temperaturile au ajuns la 39°C, situația fiind agravată inclusiv de vântul puternic în rafale de peste 50 de kilometri pe oră.

„Până la ora actuală, misiunea diplomatică a Republicii Moldova nu a înregistrat solicitări de ajutor din partea cetățenilor Republicii Moldova din zonă, iar autoritățile elene au informat despre stabilizarea situației de alertă”, ne-a declarat Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău.

Potrivit datelor oferite de Minister, în prezent, 5.857 de cetățeni ai Republicii Moldova sunt stabiliți cu traiul în Grecia.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE