11.2 C
Chișinău

„O încercare de a submina proiectul social în autonomie”. Evghenia Guțul despre blocarea siteurilor băncii ruse, prin intermediul căreia pensionarii și bugetarii din Găgăuzia primesc alocațiile lunare | VIDEO

Bașcanul Evghenia Guțul consideră că prin blocarea siteurilor băncii ruse Promsviazbank, prin care pensionarii și bugetarii din Găgăuzia primesc suplimente lunare în valoare de două mii de lei, Chișinăul încearcă să submineze proiectul social în autonomie și alte regiuni ale țării.

„Acțiunile Chișinăului dovedesc încă o dată că președintele Maia Sandu și partidul de guvernământ nu au niciun fel de principii. Scopul lor nu este să scoată din sărăcie cele mai social vulnerabile grupuri ale populației. Dacă ar fi așa, ei s-ar ocupa cu majorarea pensiilor, şi nu cu indexarea lor. Și nu ar fi încercat să sugrume proiectul social, care se implementează cu ajutorul filantropului nostru în Găgăuzia, Taraclia și raionul Orhei. Datorită acestui proiect, am folosit asistența externă pentru a plăti suplimentar două mii de lei la 30 de mii de pensionari și bugetari din autonomie. Banii nu au fost împărțiți între intermediari și nu au ajuns în buzunarele miniștrilor, experților și auditorilor. Este un exemplu de politică socială responsabilă pe care membrii partidului de guvernământ o pot și ar trebui să o adopte. Da nu să încerce să distrugă ceea ce a fost construit”, a spus Evghenia Guțul pentru RIA Novosti.

Başcanul a adăugat că administraţia autonomiei va continua să lupte pentru implementarea proiectului social.

„Eu şi echipa mea vom face tot posibilul ca locuitorii din Găgăuzia să continue să primească plăți. Vom proteja dreptul oamenilor la o viață decentă”, a subliniat Evghenia Guțul.

Săptămâna trecută, guvernatorul regiunii a scris în contul său Telegram că autoritățile centrale, reprezentate de biroul Cancelariei de Stat din Comrat, încearcă să anuleze prin intermediul instanței de judecată Acordul dintre autoritățile găgăuze și conducerea Băncii ”Promsviazbank”.

Guţul consideră procesul pornit de Cancelaria de Stat drept o altă încercare a puterii de a bloca munca Comitetului Executiv şi Adunării Populare din Găgăuzia, dar și o imixtiune directă în activitatea autorităților găgăuze.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a declarat atunci pentru Canal 5 că oficiul Cancelariei de Stat de la Comrat a demarat verificarea legalității unor acte emise de către autoritățile locale, pentru a vedea dacă acestea corespund sau nu prevederilor legale.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Niciun alt exercițiu de refuz, de luptă cu autoritatea locală nu este realizat. Deci, tot ce se face, se verifică legalitatea. În cazul în care acele acte au fost semnate sau încheiate ilegal, ele sunt transmise în instanța de judecată în vederea anulării sau amânării actului administrativ până la soluționarea cauzei date”.

Daniel Vodă a mai declarat atunci că Guvernul respinge acuzațiile bașcanului Găgăuziei, precum că se dorește blocarea intenționată a ajutorului de 2000 de lei oferit pensionarilor, dar și despre imixtiune în activitatea Comitetului Executiv şi Adunării Populare din Găgăuzia.

De menționat că din aprilie, în Găgăuzia, Taraclia și Orhei funcționează programul de alocații pentru pensionari și bugetari în mărime de două mii de lei. Numărul beneficiarilor creştea, ajutorul era acordat cu regularitate. Proiectul urma să înceapă încă în octombrie, dar deoarece autoritățile de la Chișinău au blocat contul pe care erau deja banii, achitările au fost posibile abia anul acesta. Alocațiile lunare la pensii sunt una dintre promisiunile electorale ale bașcanului Evghenia Guțul și echipei lui Ilan Şor, ca parte a proiectelor sociale finanțate din fonduri extrabugetare cu sprijinul sponsorilor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE