Salomia, în vârstă de 11 ani, locuiește în Găgăuzia, este elevă și visează la o carieră în medicină. Aceasta dorește să devină medic neurochirurg. Dorința nu este întâmplătoare, deoarece fetița suferă de una dintre cele mai rare afecțiuni, „moyamoya”. Povestea micuței a fost relatată de jurnaliștii de la Mega TV.
SALOMIA PATOSCA: „Pentru că vreau să tratez alți copii bolnavi”.
Salomia este a doua persoană din Moldova, diagnosticată cu această afecțiune, care se regăsește în principal în țările din Asia Centrală. Boala duce la paralizia membrelor, căderi și pierderea stării de conștiență. Diagosticul corect a fost stabilit pentru Salomia abia după șase ani de tratament ineficient.
SALOMIA PATOSCA: „La început amețesc, iar dacă reușesc să mă țin de ceva, nu cad și îi sun repede pe mama și pe tata ca să mă ia”.
MARIANA PATOSCA, mama Salomiei: „Este imposibil să simulezi aceste atacuri. Ea cade, încerc să o ridic, dar picioarele îi sunt slabe și nu poate călca pe ele. Apoi, câteva minute mai târziu, copilul se ridică și începe să meargă. A luat medicamente timp de cinci ani, dar, oricum cade, după care se ridică și spune: „Mamă, nu sunt bolnavă”.
Salomia frecventează o școală obișnuită, dar greutățile devin din ce în ce mai mari. Tatăl se află permanent la școală pentru a fi alături de fiica sa în caz de necesitate.
GHEORGHE PATOSCA, tatăl Salomiei: „La început, nimic nu era clar, nimeni nu lua în serios. Medicii presupuneau că este genetic, dar în familia noastră nu aveam astfel de afecțiuni. Ca părinte, toată lumea își dorește ca copilul său să fie fericit și sănătos”.
Fata respectă cu strictețe programul de medicamente. Până la vârsta actuală, a suferit numeroase tomografii și a avut chiar un accident vascular cerebral. În prezent, mama se roagă ca fiica ei să supraviețuiască până la intervenția chirurgicală.
MARIANA PATOSCA, mama Salomiei: „Această afecțiune are 7 grade. Partea dreaptă a creierului este gradul 3, iar partea stângă este gradul 4. Cei care ajung la gradul 6 sunt paralizați, în cel mai bun caz, iar în cel mai rău caz, mor imediat. Unde ați fost timp de 6 ani? Îi rog pe toți părinții care au copii să meargă imediat să facă o tomografie a creierului, pentru a ști ce se întâmplă cu copilul lor, decât să aștepte 6 ani și apoi să nu știe dacă vor reuși să strângă banii sau nu, și să încerce să opereze copilul”.
Salomia este unul dintre cei nouă copii din familia preotului Gheorghe Patosca din Ceadîr-Lunga. Recent, s-a confirmat că sora mai mică a Salomiei, Irina, a fost, de asemenea, diagnosticată cu această boală rară.
MARIANA PATOSCA, mama Salomiei: „A doua fată, Irina, am primit analizele ieri. Are aceeași boală „moya-moya”. Am contactat clinica, care ne-a spus că este imposibil ca o familie să aibă doi copii cu o astfel de afecțiune, deoarece aceasta apare la 1 din 2 milioane de persoane”.
Cele două surori Patosca au nevoie de trei intervenții chirurgicale. Două pentru Salomia și una pentru Irina. Singura clinică din Europa care tratează această maladie rară se află în Elveția, iar costul unei operații acolo este de 4 milioane de lei. Dacă vor fi strânse fondurile necesare, fetelor li se vor înlocui vasele cerebrale nefuncționale.
MARIANA PATOSCA, mama Salomiei: „Doar Elveția tratează copiii care suferă de această boală. Am căutat în Turcia, România, America, nu se tratează, doar Elveția. Am deschis o campanie de strângere de fonduri pe 11 iulie și am reușit să strângem abia 5.000 de dolari”.
Cel puțin, pentru prima intervenție suma trebuie colectată până în luna noiembrie, astfel facem apel la toți cei care doresc să ofere ajutor, sprijinul dvs poate salva viețile celor două fetițe și le poate ajuta să-și realizeze visurile. Donațiile pot fi efectuate urmând instrucțiunile de pe ecran.
SALOMIA PATOSCA: „Am multe visuri, dar cel mai tare îmi doresc să fiu sănătoasă!”
Canal 5 susține îndemnul la ajutor, lansat prin intermediul subiectului realizat de Mega TV.