29.2 C
Chișinău

„Nu vizează sfera de competență a Consiliului Audiovizualului”. Instituția refuză să comenteze sistarea licenței de emise pentru postul de televiziune Mega TV | VIDEO

Consiliul Audiovizualului a refuzat să comenteze sistarea licenței de emise pentru postul de televiziune Mega TV. Într-un răspuns pentru Canal 5, președintele CA, Liliana Vițu, ne-a declarat că „autoritatea de reglementare nu va comenta decizia unei alte instituții. Or, retragerea actelor permisive s-a dispus din motive care exced cadrul legal aferent domeniului audiovizualului și nu vizează sfera de competență a Consiliului Audiovizualului”, se arată în răspunsul oferit de CA.

Am întrebat dacă Consiliul Audiovizualului va avea o poziție oficială referitor la închiderea postului Mega TV și dacă va solicita explicații de la Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale. De asemenea, am vrut să știm dacă CA va lupta pentru apărarea jurnaliștilor așa cum prevede Codul serviciilor media audiovizuale, însă la aceste întrebări nu am primit un răspuns.

Amintim că una dintre atribuțiile de bază ale Consiliului Audiovizualului este reglementarea asigurării accesului la servicii media audiovizuale, iar în calitate de garant al asigurării respectării Codului serviciilor media audiovizuale, CA trebuie să asigure tuturor persoanelor dreptul de a primi informaţii corecte şi obiective şi să contribuie la formarea liberă a opiniilor; să garanteze dreptul la independenţă editorială şi libertatea de exprimare; să asigure independenţă autorităţii de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale; să asigure independenţă organelor de supraveghere a activităţii furnizorilor publici de servicii media; să menţină şi să dezvolte pluralismul audiovizual; să asigure protejarea şi dezvoltarea spaţiului audiovizual naţional.

Precizăm că, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a retras licența postrului de televiziune Mega TV. În ședința de miercuri, 7 august, Consiliul a decis retragerea actelor permisive pentru emisiile de televiziune și serviciile audiovizuale. În document se spune că referitor la SRL „REAL RADIO”, care deține posturile Mega TV și Familia, activitatea și tranzacțiile companiei indică asupra afilierii acesteia la grupul Plahotniuc/Șor.

Decizia a fost criticată de redacția postului, jurnaliști, politicieni, dar și experți, care au calificat-o drept un abuz și o ingerință în libertatea de exprimare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE