11.2 C
Chișinău

„În Ucraina e război și la ei prețurile sunt cu mult mai mici decât la noi”. Unii moldoveni vor rămâne cu pivnițele goale la iarnă, din cauza pensiilor mici, prețurilor mari la alimente, cât și la energie | VIDEO

Unii moldoveni în această iarnă vor rămâne cu pivnițele goale. Asta, deoarece prețurile la legume, fructe, zahăr, și alte ingrediente necesare, au crescut considerabil, iar împreună cu costurile ridicate la energie, îi descurajează pe oameni să mai continue tradiția preparării conservelor acasă. De exemplu, domnul Vasile în vârstă de 72 de ani va rămâne fără castraveți și roșii murate în acest an. El spune că, din pensia care o are, nu-și poate permite să cumpere cele necesare.

VASILE, pensionar: „Anul acesta castraveți nu am pus la murat, roșii tot nu, nu pot să pun că sunt scumpe tare și calitatea cu seceta aceasta…
– Anul acesta rămâneți fără murături?
– Da, fără. Anul trecut au fost prețurile un pic mai ieftine și ne permiteam mai multe. S-a scumpit și carnea, slănina, legumele, fructele, absolut tot”.

Pensionarul ne-a spus că, dacă îi va fi poftă de ceva la iarnă, va cumpăra din magazin doi-trei castraveți sau roșii murate, deși este conștient că și atunci prețurile vor fi mari.

VASILE, pensionar: „Te costă tare mult pentru că în primul rând, e scump tare și trebuie să ai sănătate ca să le aduci, să le pui la murat și nu se merită, dar așa mai bine te duci și cumperi un kg de roșii murate cu 35-40 de lei, ori castraveți murați tot cu 35-40 de lei sau de la magazin poți să cumperi murate ori marinate și este mai convenabil”.

Bărbatul a reușit să pregătească doar câteva borcane de dulceață – tot din cauza prețurilor enorme la fructe. Nu ca în alți ani, când își permitea să umple beciul cu mai multe bunătăți.

VASILE, pensionar: „Zmeură am cumpărat și am pus vreo șase borcane și pe urmă am pus coacăză tot vreo șase borcane.
– Dar cum v-a părut prețul la zmeură anul acesta?
– Tare scump, cu 70 de lei am cumpărat, coacăza am procurat-o cu 55 de lei.
– Anul trecut va-ți permis să puneți mai multe borcane?
– Da, mai multe pentru că era un pic mai ieftin”.

Domnul Serghei, în vârstă de 69 de ani, ne-a spus că nu prea consumă multe conserve iarna, dar de prețuri exagerate s-a plâns și el.

SERGHEI, pensionar: „Cu vârsta, omul consumă mai puțin și nu are atâta necesitate.
– Dar prețul mărit influențează cantitatea?
– Da, desigur, am trecut acum și am văzut că castraveții costă 60 de lei kg, dar pentru Moldova asta este foarte scump, eu sunt de pe acele timpuri când roșiile costau 10 bani, dar acum, cu așa diferență e cam greu”.

De decalajul dintre prețuri și pensii ne-au vorbit și alți chișinăuieni.

„- Prețurile? Prețurile sunt europene, dar pensiile sunt mizere. Totul este scump pentru noi pensionarii. Noi, pensionarii care primim câte 2000 de lei mergem ca niște idioți și ne învârtim prin această piață ca să procurăm ceva mai ieftin. Noi ne considerăm europeni, da? Însă pensionarii din Moldova trăiesc cel mai rău , eu am rude în Ucraina, iar acolo e război și la ei prețurile sunt cu mult mai mici decât la noi”.

„Dvs ca pensionară cum vă descurcați?
– Nu este ușor, în genere nu este ușor.
– Considerați că cu pensia dvs vă permiteți să procurați orice?
– Nu orice, doar strictul necesar.
– Dar ați fi vrut mai mult sau este suficient?
– Desigur, ce faci cu 2000 de lei? Comunalele doar”.

La Piața Centrală din Chişinău, un kilogram de gogoșarii costă 23 lei, castraveţi mai ieftini de 40-60 de lei kilogramul nu găsești, roşiile se vând cu circa 20 de lei kilogramul, prețul la piersici și mere, la fel pornește de la 20 de lei per kilogram, iar o legătură de mărar costă 10 lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE