11.2 C
Chișinău

Fermierii din sudul țării fac apel la președinție și cer repetat instituirea stării excepţionale în agricultură: Seceta a afectat peste 52 de mii de hectare, suntem hotărâți să ieșim la proteste | VIDEO

Fermierii din sudul țării s-au adresat la președintele Maia Sandu. Agricultorii din Cahul, Cantemir și raionul Vulcănești din Găgăuzia vorbesc despre situație de criză din cauza secetei, care continuă pentru al treilea an consecutiv. Aceștia cer Guvernului și şefului statului instituirea stării excepţionale în agricultură.

Potrivit producătorilor agricoli, au fost afectate peste 52 de mii de hectare, iar prejudiciul este estimat la aproximativ 700 de milioane de lei.

„Situația dezastruoasă practic a paralizat activitatea comercială a întreprinderilor agricole micro, mici şi mijlocii. Prețurile exagerate la mijloacele de producţie şi resursele energetice, dobânzile mari la creditele oferite de băncile comerciale, accesul limitat la piața produselor agroalimentare, prețurile mici la produsele agricole au adus fermierii în pragul falimentul real”, se spune în scrisoarea deschisă adresată de agricultori Maiei Sandu.

Fermierii din sudul republicii cer ajutor în rezolvarea problemei cu împrumuturile și insistă pe întâlnirea cu președintele ţării și cel al Parlamentului în termen de 10 zile pentru elaborarea și implementarea planului de acțiuni pentru protejarea sectorul agricol. În caz contrar ameninţă cu proteste.

Reprezentantul asociației „Forța Fermierilor” Alexandru Bădărău a declarat pentru Canal 5 că, având în vedere situația în care se află fermierii din sudul Moldovei, dacă aceştia nu primesc ajutor și un răspuns adecvat de la șeful statului și instituţiile de profil, Asociația este dispusă să sprijine protestele lor.

ALEXANDR BĂDĂRĂU, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”: „Avem aceste discuţii la nivel de Asociație, dar în timpul apropiat, cred că în această săptămână, vom avea o decizie comună în acest sens. Pentru că singura măsură care trebuie luată acum de urgență de Guvern este suspendarea masurilor de executare și confiscarea bunurilor care au mai rămas la aceşti fermieri”.

Fostul director executiv al Asociației Forţa Fermierilor, Alexandr Slusari, a spus pentru Canal 5 că dacă autoritățile nu intervin, numărul fermierilor falimentați va fi catastrofal.

ALEXANDR SLUSARI, fostul director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”: „În tot acest timp, Guvernul, din păcate, nu a reacţionat adecvat la situație și nu a tras concluzii, nu a elaborat altă strategie, nu a stabilizat situația. Pe parcursul acestor trei ani fermierii au fost nevoiţi cu puterilr proprii să reeșaloneze datoria și nu au primit practic niciun ajutor. Situația este de așa natură că nu văd, de exemplu, cum fermierii de la sud își vor putea reeșalona cumva datoriile. Din câte știu, procesele de executare obligatorie a sechestrelor au trecut deja și nici măcar nu este toamnă. Prin urmare, situația este foarte grea, şi dacă statul nu intervine, sute sau chiar mii de fermieri mici și mijlocii vor avea de suferit în primul rând”.

Alexandr Slusar adaugă că asistența trebuie să fie urgentă și completă. Și că pentru stabilizarea situației fermierilor afectați este necesară introducerea stării excepţionale în agricultură, precum și un moratoriu la plata datoriilor pentru cel puțin un an pentru fermierii afectați de secetă. Iar în caz de necesitate, să se apeleze la parteneri externi pentru asistență financiară, iar apoi să fie elaborată o nouă strategie de dezvoltare a agriculturii în condițiile unei situații climatice schimbate.

Am solicitat de la Preşedinţie comentarii la cererile fermierilor, dar până la momentul editării acestui material n-am primit răspuns.

În vara anului 2020 însă, atunci când râvnea la fotoliul de președinte, Maia Sandu se declara apărătoarea fermierilor care au avut de suferit din cauza secetei, cerând Guvernului Chicu și Parlamentului în mod de urgență să ia măsuri, exact cum cer acum agricultorii de la Maia Sandu.

MAIA SANDU candidat la Președinție, august 2020: „Noi cerem să se aloce cel puțin un miliard de lei pentru a ajuta sectorul agricol. Și, dacă Guvernul nu are bani atunci să se împrumute de la donatorii externi”.

Anul trecut, după ce șeful statului s-a întâlnit cu fermierii, în urma unui protest desfășurat de producătotii agricoli, Președinția a publicat o declarație în care se menționa că problemele concrete trebuie să fie rezolvate în colaborare cu Ministerul de profil, iar agricultorii au fost îndemnați să negocieze cu reprezentanții Guvernului. În document se mai preciza că, în ultimul an, agricultura a primit subvenții în valoare de un miliard 900 de milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE