22.7 C
Chișinău

Dovadă de fraudare a alegerilor cu ajutorul votului prin corespondență? Experiment al unui activist civic, care susține că votul prin poștă trebuie să fie anulat | VIDEO

În spațiul public a apărut o secvență video, în care activistul civic, Tudor Șoilița a făcut un experiment, unde prezintă cum se înregistrează pe platforma lansată de Comisia Electorală Centrală pentru a participa la votul prin corespondență. Acesta susține că a introdus intenționat date eronate, iar într-un final a obținut o confirmare de la CEC că a fost înregistrat cu succes.

TUDOR ȘOILIȚA, activist civic: „Eu am scos programa VPN, unde mi-am înregistrat geo-poziția unde mă aflu, mi-am pus că mă aflu în Suedia. După care am indicat o adresă luată de pe Google, după care am bifat că doresc să votez prin corespondență, am indicat adresa, codul poștal și un număr de telefon luat la întâmplare și m-am înregistrat. După care mi-a venit confirmare pe poșta electronică că m-am înregistrat și acum trebuie să trec următoarea etapă de identificare cu pașaportul, poză cu pașaportul, după asta am stopat puțin, miam făcut o poză și acuș o încărcăm pe platforma Comisiei Electorale Centrale. Asta a fost pe data de 6 și eu m-am aflat în țară, nu am fost plecat. Am accesat cererea, confirmarea înregistrării Șoilița Tudor Vasile. Acuși pun poza. Explic că acesta este un experiment care a reușit și a dat dovadă că nu este nicio securitate înregistrarea curentă. Eu pot să votez prin corespondență aflându-mă în Republica Moldova, dar pot să votez în Suedia”.

Activistul susține că asta reprezintă o dovadă clară a metodelor de fraudare a alegerilor cu ajutorul votului prin corespondență, metodă care va fi utilizată de partidul de guvernământ și CEC, iar procesul electoral nu este unul sigur și transparent. Astfel votul prin poștă trebuie să fie anulat, susține Tudor Șoilița.

De cealaltă parte, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, respinge acuzațiile precum că alegerile ar putea fi fraudate și menționează că după înregistrarea prealabilă, cererile urmează să fie validate. Asemenea False sau adevărate, cererile depuse pe Platforma de înregistrări, vor fi toate verificate de către Comisia Electorală Centrală.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, instituția va avea la dispoziție mai bine de o lună pentru a valida cererile autentice.

PAVEL POSTICA, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale: „Încă nu a fost emisă nicio decizie cu privire la validarea vreunei cereri de înregistrare prealabilă pentru votul prin corespondență. Faptul că cineva a depus doar o cerere încercând să testeze sistemul, nu înseamnă că sistemul nu funcționează. Tot ceea ce încerca dumnealui să facă, nu este altceva decât un experiment nereușit”.

Anterior, Comisia Electorală Centrală a anunțat că a aprobat instrucțiunea privind identificarea alegătorilor de la distanță prin mijloace digitale a alegătorilor care au solicitat să fie înregistrați pentru exercitarea votului prin corespondență. Potrivit datelor CEC, doar 383 moldoveni stabiliți în afara țării s-au înregistrat pentru participarea la votul prin corespondență. În context, menționăm că pentru organizarea votului prin corespondență, din buget, au fost alocați 19 milioane de lei.

Platforma inregistrare.cec.md a fost lansată încă la 28 mai, iar cetățenii din diasporă se pot înregistra până la data de 8 septembrie. Potrivit Președintelui CEC, Angelica Caraman, Hotărârea privind numărul de secții de votare deschise peste hotare va fi luată cu cel puțin 35 de zile până la alegeri. În total, ambele exerciții electorale care se vor desfășura la 20 octombrie – scrutinul prezidențial și referendumul constituțional vor costa peste 306 milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE