13.3 C
Chișinău

Moldova continuă să se înarmeze: Estonia va procura transportoare blindate pentru țara noastră | VIDEO

Estonia va procura transportoare blindate pentru Moldova. Centrul de Investiții în Apărare de la Tallinn a anunțat o licitație în acest sens, relatează portalul local Delfi. Potrivit Registrului estonian al Achizițiilor Publice, vor fi cumpărate și alte echipamente militare conexe. Valoarea estimată a contractului este de 120 mil. de euro. Banii vor fi oferiţi din Fondul European pentru Pace, mai scrie publicaţia.

Canal 5 a solicitat Ministerului Apărării să confirme informaţia şi să ofere detalii: câte vehicule blindate vor fi procurate, modelul, sunt de luptă sau pentru antrenamente, cât costă unul, când se preconizează tenderul, cine a fost iniţiatorul lui, despre ce fel de echipamente militare conexe este vorba, pentru ce are nevoie ţara noastră de această tehnică? Până la momentul editării acestui material nu am primit răspuns.

Presa estoniană a relatat că Centrul de investiții în apărare de la Tallinn va cumpăra tot din banii Fondului European pentru Pace, circa 40 de milioane de euro pe an, echipament militar neletal pentru Forțele Armate ale Moldovei, dar şi că Uniunea Europeană va achiziţiona un sistem radar pasiv pentru ţara noastră.

În ultima perioadă, Moldova a obținut sau a cumpărat tehnică, blindate, arme, drone și diferite ajutoare pentru Armată de la NATO, Uniunea Europeană, dar și din Franța, Germania, România, Polonia, în valoare de aproape 166 de milioane de euro.

De la începutul lui 2024, exercițiile militare și antrenamentele rezerviștilor Armatei Naționale au devenit mai frecvente.

Deputații PAS, partid aflat la guvernare, au adoptat în primă lectură un amendament la acordul dintre guvernele Republicii Moldova și României privind cooperarea militară. Documentul prevede instruirea comună și participarea militarilor din ambele țări la diverse misiuni și operațiuni sub egida ONU, OSCE, NATO sau Uniunii Europene.

Între timp, în Băcioi, municipiul Chişinău, este în toi construcția unei noi unități militare.

De menţionat că bugetul Ministerului Apărării pentru 2024 este de circa 2 miliarde de lei, adică aproape 0,6% din PIB, cu 262 de milioane mai mult decât anul trecut. Totodată, fondurile pentru Educaţie în acest an au fost reduse cu 524 de milioane față de 2023, iar către anul 2030 alocațiile pentru apărare vor atinge 1% din PIB, potrivit Noii strategii pentru apărare, aprobată, de Guvern.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE