11.2 C
Chișinău

„Regimul criminal PAS vrea să se mențină la putere prin orice metodă”. Reacții dure ale politicienilor după sistarea licenței postului de televiziune MEGA TV | VIDEO

Suspendarea licenței de emisie a postului de televiziune MEGA TV a generat mai multe critici în rândul politicienilor. Aceștia susțin că acțiunile guvernanților demonstrează o dată în plus abuzul grosolan și este o nouă lovitură adusă democrației. Președintele Partidului ”Șansă”, Alexei Lungu susține că al 14-lea post TV a fost supus cenzurii, iar acțiunile puterii nu sunt altceva decât blocarea câmpului mediatic și a opoziției de a nu critica acțiunile autorităților înainte de alegerile prezidențiale. Iar guvernarea nu face decât să transforme presa care a mai rămas în sluga sa.

ALEXEI LUNGU, președintele Partidului „Șansă”: „Bine ați venit în Europa Maiei Sandu, Europa în care libertatea presei și libertatea de exprimare sunt înlocuite cu cenzura, dictatura și crima politică. MEGA TV unul dintre puținele posturi de televiziune echidistant, care informa corect cetățenii Republicii Moldova a fost lichidat astăzi de către gruparea criminală PAS, care nu mai suportă adevărul spus de jurnaliștii independenți. Pe piața media din Republica Moldova rămân practic acele posturi care îi convin Maiei Sandu, lui Recen și lui Grosu, posturi care mint cu nerușinare și care distorsionează realitatea din Republica Moldova. Dragi moldoveni, gândiți-vă foarte atent ce urmează să se întâmple. Dacă dumnevaoastră credeți că această grupare criminală PAS de va limita doar la închiderea 14 posturi tv, greșiți amarnic. Următorii cărora le va fi închisă gura veți fi voi”.

Deputatul grupului parlamentar ”Victorie”, Vasile Bolea a declarat că închiderea posturilor tv incomode guvernării în pragul alegerilor prezidențiale reprezintă o lașitate a actualei puteri, care arată cât de slabă este în fața societății.

VASILE BOLEA, deputat al grupului parlamentar „Victorie”: „Eu cred că la ghicitoare nu trebuie să ne ducem, pentru că următorul pas va fi retragerea definitivă a licenței acestui canal. Dacă vreți, e încă o dovadă a faptului că Maia Sandu nu este sigură de victoria sa în alegerile prezidențiale. Ceea ce se întâmplă astăzi reprezintă o dovadă a faptului că ea nu este sigură că va câștiga. De ce spun asta și de ce Maia Sandu și guvernarea recurg la așa metode? Este legat inclusiv de decizia Maiei Sandu de a nu participa la dezbaterile electorale pentru alegerile prezidențiale. Și cu cât vor exista mai puține canale TV la care vor fi invitați alți candidați de opoziție, cu atât mai puțină critici vor fi la adresa ei, în acest sens, ea, simțindu-se mai confortabil. Chiar și cu așa metode, eu nu cred că ea va reuși să învingă”.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Diana Caraman de asemenea crede că guvernarea vrea să închidă orice mijloc de informare prin care reprezentanții opoziției pot avea un cuvânt de spus despre situația din țară. Iar din frica de a fi criticată, puterea recurge la asemenea fărădelegi.

DIANA CARAMAN, deputat BCS: „Dragi cetățeni, ca de obicei, cu cât mai aproape sunt alegerile, cu atât mai puternică este agonia reprezentanților puterii. Încă o dată devenim martorii a unor încercări barbare a celor de la guvernare de a închide gura celor care îndrăznesc să spună adevărul despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova și fără îndoială acest lucru nu le place deloc reprezentanților puterii. Anume de aceea, ei continuă să folosească mecanismele ilegale pentru a închide posturile tv. Este vorba de MEGA TV, un canal care spre deosebire de media pro-guvernamentală încearcă să aducă la urechile cetățenilor adevărul. Eu sunt absolut convinsă că această acțiune, încă o dată, scoate în evidență frica puterii și neputința în preajma alegerilor și încercarea de a acapara de tot spațiul informațional, pentru a povesti de la toate canalele despre așa zisele reușite în ghilimele a reprezentanților puterii”.

Președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, fostul prim-ministru Ion Chicu a menționat că suspendarea licenței de emisie pentru încă o televiziune este o decizie abuzivă și contrară legii. Închiderea posturilor TV care nu sunt subordonate direct guvernării, reprezintă o acțiune antidemocratică și nu poate fi numită proeuropeană.

ION CHICU, președintele PDCM: „Regimul criminal vrea să se mențină la putere prin orice metodă. Orice decizie de acest gen care este adoptată în afara sistemului de justiție, în afara deciziilor instanțelor este ilegală prin definiție. De aceea, pentru aceste decizii ilegale cineva va trebui să răspundă, atunci când vor restabili democrația în Republica Moldova. Oamenii care au luat aceste decizii, mai ales că le aprobă prin niște consilii de astea absolut neclare, vor purta răspundere pentru acest lucru. Evident că acesta este obiectivul ca pe piața mediatică, în spațiul public să rămână doar presa aservită puterii, mai ales asta este important în preajma alegerilor”.

La rândul său, președintele Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi, consideră că prin sistarea licențelor și închiderea posturilor tv, guvernarea își continuă acțiunile de instaurare a cenzurii în massmedia.

VLAD BILEȚCHI, președintele Unirea-ODIP: „Situațiile de urgență sunt folosite contrar prevederilor legale, nu pentru a soluționa criza sau problema propriu zisă, ci pentru a folosi pârghii și mijloace ilegale pentru a sista activitatea posturilor de televiziune incomode care au o politică editorială diferită decât cea menită să slujească partidul de guvernare și pe Maia Sandu în cadrul campaniei sale electorale. Despre acest lucru ne mărturisesc cele peste 13 posturi de televiziune care și-au sistat activitatea sau care au fost lăsate fără licență, licența cărora a fost suspendată. În aceeași ordine de idei, observăm că în toate celelalte televiziuni, mass-media, portaluri de știri, site-uri de investigație se duce o amplă propagandă pro-guvernamentală, pro-PAS, despre acest lucru nu se sfiesc să recunoască și redactorii șefi ai acestora, referindu-mă acum în mod special la TV 8 și Ziarul de Gardă”.

Fostul ministru al Justiției Fadei Nagacevschi este de părere că actuala guvernare ar trebui să lupte cu problemele reale și crizele din țară, dar nu cu posturile de televiziune care au o altă poziție și o abordare critică față de ceea ce se întâmplă în societate.

FADEI NAGACEVSCHI, fost ministru al Justiției: „În contextul crizelor multiple din țara noastră generate de incompetența actualilor guvernanți sau de rea credință a acestora, cum ar fi criza în domeniul justiției, economic, social, medical, politic să atentezi la libertatea de exprimare și a mass-media, trebuie să fii totalmente disperat sau deplasat. Or, pe un asemenea fond cetățenii își pierd încrederea în propriul stat și se afectează încrederea la nivel internațional al țării noastre. Sper și sunt sigur că urmare a acțiunilor ce vor fi întreprinse din punct de vedere juridic de către canalul care a fost privat de licență în mod abuziv, instanțele judecătorești naționale, vor da dreptate anume canalului care a fost privat de licența sa în mod inadmisibil”.

Amintim că, vineri, 9 august, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale a decis sistarea licenței de emisie a postului de televiziune MEGA TV. În document se spune că referitor la SRL „REAL RADIO”, care deține posturile Mega TV și Familia, activitatea și tranzacțiile companiei indică asupra afilierii acesteia la grupul Plahotniuc/Șor. Lucru respins de conducerea postului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE