11.2 C
Chișinău

„Procurorii vor să îmi interzică să părăresc țara”. Ședință de judecată neașteptată, în cazul deputatului Blocului “Victorie”, Marina Tauber | VIDEO

La judecătoria Chişinău sediul Buiucani a avut loc o şedinţă extraordinară în cazul deputatului blocului Victorie, Marina Tauber, acuzată de finanțare ilegală a campaniei sale electorale pentru postul de primar al municipiului Bălți în 2021. Potrivit parlamentarului, dezbaterea a fost convocată la cererea procurorilor, care, susține ea, vor să-i interzică să părăsească Republica Moldova.

MARINA TAUBER, deputatul Blocului Victorie: „Este o ședință de judecată neobișnuită și o situație absolut neobișnuită. Astăzi am aflat brusc de la avocatul meu că procurorii au cerut o ședință de judecată, deși până în 16 septembrie nu sunt ședințe de judecată. Vor să aleagă o nouă măsură preventivă interdicția de a părăsi țara”.

Tauber a precizat că procurorii vor să îi interzică să iasă din țara timp de 60 de zile. Potrivit deputatului, avocatul a solicitat amânarea audierii cu cel puțin o zi pentru ca apărarea să facă cunoştinţă cu argumentele acuzării și să-și pregătească poziția, însă instanța a respins această cerere.

Parlamentarul a mai spus că cererea procurorilor se bazează pe o publicație din presă, în care se spune că ea ar urma să părăsească Republica Moldova pentru o perioadă nedeterminată.

Tauber spune că asta este o speculație nefondată, în baza căreia acuzarea cere aplicarea noilor sancțiuni împotriva ei. În acest sens, deputatul a remarcat că are planificată în seara zilei de 12 august o călătorie în Rusia, pe care nu a ascuns-o nimănui. Dar, a subliniat Tauber, ea nu avea nicio intenție să se reţină în Federația Rusă.

În opinia ei, acțiunile procurorilor sunt o comandă politică.

MARINA TAUBER, deputatul Blocului Victorie: „Nu am încălcat nimic, eu împreună cu tine, stimată presă, neam întâlnit aici de multe ori, am venit la toate ședințele. Este o situație fără precedent, o presiune clară din partea autorităților”.

În timpul audierilor, avocatul Marinei Tauber au cerut recuzarea procurorului Ghenadie Epure, invocând incompetența acestuia. Acuzatorul a refuzat să vorbească cu echipa noastră de filmare.

Amintim că, în 2021, după un proces care a durat 48 de ore și a continuat până noaptea târziu, candidatei din artea partidului ȘOR, Marina Tauber, i-a fost interzisă participarea în turul doi de scrutin, după ce aproape 48 la sută dintre alegătorii veniți la urne în primul tur au votat-o. Tauber consideră că astfel i-au fost încălcate drepturile la un proces echitabil, la apărare și dreptul de a vota și de a fi votată. Marina Tauber și avocații săi califică procesul drepr unul politic și, pe lângă absurditatea acuzațiilor, ei mai acuză lipsa de probe suficiente și graba cu care a fost analizat cazul. Avocații politicianului au depus o sesizare la CEDO.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE