16.6 C
Chișinău

Prețul ouălor a crescut cu 23 la sută în ultimul an, iar fructele s-au scumpit cu 18%. BNS anunță că în luna iulie, prețurile medii de consum în țară au crescut cu 0,2% față de luna iunie | VIDEO

Biroul Național de Statistică anunță că, în luna iulie 2024, prețurile medii de consum în Republica Moldova au crescut cu 0,2% față de luna iunie. Comparativ cu decembrie 2023, creșterea a fost de 4,2%, iar rata anuală a inflației, adică din iulie 2023 până în iulie 2024, a fost de 4,8 la sută.

Din produsele alimentare, prețul ouălor de găină a crescut cel mai semnificativ în această perioadă: începând cu luna iunie a acestui an, acestea s-au scumpit cu peste 10%, iar în ultimele 12 luni prețul ouălor a crescut cu mai mult de 23 la sută. Și fructele s-au scumpit în ultimele 12 luni cu 18%, iar legumele – cu 16 la sută, asta în ciuda faptului că față de față de luna iunie, prețurile au scăzut puțin.

Cât despre categoria Servicii, conform statisticilor, o creștere semnificativă se atestă la prețurile serviciilor medicale.

Într-o singură lună – din iunie și până în iulie, serviciile medicale au crescut cu peste 16% și cu aproape 22,5 la sută într-un an. Tarifele pentru alimentarea cu apă și canalizare au crescut cu 18,5% în 12 luni, în timp ce transportul de călători s-a scumpit cu 12 la sută. Energia electrică s-a ieftinit cu peste 12% în această perioadă, ținând cont de reducerea tarifului la energie electrică din luna martie a acestui an, în timp ce gazele naturale s-au ieftinit cu circa 27%.

Amintim că, cea mai mare rată a inflației în Moldova, în ultimii ani, a fost înregistrată în toamna anului 2022, când rata anuală a inflației a atins 34,6 la sută, iar la sfârșitul anului – era de 30,2%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE