11.2 C
Chișinău

Moldova se confruntă cu un dezastru demografic şi se află chiar pe primul loc în Europa la depopulare | VIDEO

Republica Moldova se confruntă cu un dezastru demografic şi se află chiar pe primul loc în Europa la depopulare. Potrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, în ultimii 33 de ani populația ţării noastre s-a redus cu 31 la sută, aceasta fiind cea mai mare scădere de pe bătrânul continent.

Lucrurile stau la fel de prost în Georgia, Letonia, Bosnia şi Herţegovina, dar şi în Ucraina, unde depopularea a constituit circa 30%, conform platformei media Visual Capitalist, care în baza datelor ONU, măsurate între 1990 și 2023, a cartografiat schimbările demografice în Europa, colorate în funcție de creștere cu verde și în cazul reducerii cu roșu. Astfel, în Bulgaria, Lituania, Croaţia, Armenia şi România populaţia s-a redus cu circa 20 la sută. Potrivit autorilor studiului, mai multe state din fostul bloc sovietic au mai puțini oameni decât în 1990. Şi ţările balcanice au cunoscut o scădere demografică, după valuri de emigrare în urma războaielor iugoslave. Totodată, în Rusia, depopularea a constituit doar 2%.

Între timp, țările vest-europene au înregistrat o creștere semnificativă a populației, chiar dacă natalitatea a scăzut, ceea ce indică migrația în regiune. Luxemburg şi Cipru au înregistrat cea mai mare majorare în ansamblu, de peste 70 la sută. Urmează Turcia, Andora, Islanda și Irlanda cu cca 50%. Astfel, conform ONU, populația globală a crescut cu peste 50 la sută.

Statistica sumbră privind depopularea țării este reflectată și în rapoartele naționale. An de an, Moldova pierde toți mai mulți locuitori, arată datele Biroului Național de Statistică. Potrivit BNS, la începutul acestui an, numărul populației cu reședință obișnuită era de sub 2,5 milioane de cetățeni, în scădere cu aproximativ 69 de mii de persoane față de începutul anului precedent. Tot statistica oficială arată că, în ultimii 4 ani, numărul deceselor în Moldova îl depășește cu mult pe cel al nașterilor. Anul trecut, au murit cu 9 mii de oameni mai mulți decât s-au născut în țară. Tinerii spun că nu vor să aducă pe lume mulți copii din cauza condițiilor dificile de trai în Moldova.

Potrivit experților economici, în ultimii 3 ani aproape 200 de mii de moldoveni au părăsit țara.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE