11.2 C
Chișinău

„I-aș lua de mână pe Sandu, Recean și Grosu și i-aș duce să vadă cum trăiesc pensionarii. Vom căuta soluții ca oamenii să fie ajutați mai departe”. SIS a obligat furnizorii de internet să blocheze site-urile băncii ruse, prin care vârstnicii din Găgăuzia, Orhei și Taraclia primesc adaosuri la pensie | VIDEO

Serviciul de Informații și Securitate a obligat furnizorii de internet să blocheze site-urile băncii ruse Promsviazbank, prin care pensionarii din Găgăuzia, raionul Orhei și orașul Taraclia primesc lunar adaosuri în valoare de două mii de lei. Despre asta se spune în comunicatul unuia dintre cei mai mari provideri de net din țară. 

De menţionat că nu există informații despre o astfel de blocare pe paginile web ale SIS sau altor mari furnizori de internet.

Canal 5 a solicitat detalii de la purtătorul de cuvânt al SIS Daniela Mînzat, care ne-a propus să expediem o cerere scrisă. La momentul editării acestui material nu am primit niciun răspuns.

Unul dintre membrii echipei lui Ilan Şor și ai blocului Victorie, liderul partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a criticat decizia SIS, care privează oamenii de posibilitatea de a primi adaosuri.

ALEXEI LUNGU, liderul partidului Șansă, membrul blocului Victorie: „Eu l-aș lua de mânuță pe șeful SIS-ului și toți executanții, l-aș lua și pe Recean, și pe Maia Sandu, și pe Grosu și i-aș duce, în primul rând, prin satele din Găgăuzia să se uite prin ochii pensionarilor care supravețuiesc cu greu, iar acest ajutor de 2000 de lei era unul vital pentru dânșii. Oricum, în continuare, împreună cu colegii și cu Ilan Șor o să fie căutate soluții ca oamenii să fie ajutați mai departe în aceste timpuri grele pe care le trăim fiecare”.

Săptămâna trecută, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a scris pe contul său Telegram că autoritățile centrale, reprezentate de biroul Cancelariei de Stat din Comrat încearcă să anuleze prin intermediul instanței de judecată Acordul dintre autoritățile găgăuze și conducerea Băncii ”Promsviazbank”, datorită căreia peste 30 de mii de pensionari și bugetari din autonomie primesc plățile lunare de 2000 de lei.

Guvernatorul consideră procesul pornit de Cancelaria de Stat drept o altă încercare a puterii de a bloca munca Comitetului Executiv şi Adunării Populare din Găgăuzia, dar și o imixtiune directă în activitatea autorităților găgăuze.

„Dorința autorităților moldovenești de a strangula programul nostru social unic este de înțeles. În Găgăuzia, până și ultimul bănuț din ajutorul străin este distribuit celor nevoiași, ocolind buzunarele miniștrilor și fără a plăti pentru „serviciile” companiilor intermediare și onorariile a tot felul de experți și auditori. Locuitorii din întreaga țară urmăresc îndeaproape autonomia și încep să pună autorităților întrebări incomode – unde sunt cheltuite acele fonduri colosale, care, potrivit mass-media, sunt alocate în mod regulat Moldovei de către Uniunea Europeană?”, a menționat Evghenia Guțul.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a declarat atunci pentru Canal 5 că oficiul Cancelariei de Stat de la Comrat a demarat verificarea legalității unor acte emise de către autoritățile locale, pentru a vedea dacă acestea corespund sau nu prevederilor legale.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Niciun alt exercițiu de refuz, de luptă cu autoritatea locală nu este realizat. Deci, tot ce se face, se verifică legalitatea. În cazul în care acele acte au fost semnate sau încheiate ilegal, ele sunt transmise în instanța de judecată în vederea anulării sau amânării actului administrativ până la soluționarea cauzei date”.

Daniel Vodă a mai declarat că Guvernul respinge acuzațiile bașcanului Găgăuziei, precum că se dorește blocarea intenționată a ajutorului de 2000 de lei oferit pensionarilor, dar și despre imixtiune în activitatea Comitetului Executiv şi Adunării Populare din Găgăuzia.

Ținem să menționăm că din luna aprilie, în Găgăuzia, Taraclia și Orhei funcționează programul de alocații pentru pensionari și bugetari în mărime de două mii de lei. Numărul beneficiarilor creştea. Numărul beneficiarilor continuă sa crească. Mai mult, ajutorul era acordat cu regularitate. Proiectul ar fi trebuit să înceapă încă în octombrie, dar din cauza faptului că autoritățile de la Chișinău au blocat contul pe care erau deja bani, achitările au fost posibilă abia anul acesta.

Achitarea alocațiilor lunare la pensii este una dintre promisiunile electorale ale bașcanului Evghenia Guțul și echipei lui Ilan Şor, ca parte a proiectelor sociale finanțate din fonduri extrabugetare cu sprijinul sponsorilor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE