11.2 C
Chișinău

„Este o decizie pur politică, luată în contextul alegerilor prezidențiale”. Jurnaliștii postului de televiziune MEGA TV sunt revoltați că guvernarea PAS a închis încă un post tv | VIDEO

Jurnaliștii postului de televiziune MEGA TV s-au exprimat indignarea față de închiderea postului. Ei sunt revoltați de acțiunile autorităților și consideră că o astfel de decizie era de așteptat, în condițiile în care, în prag de alegeri, cei de la putere își doresc lichidarea tuturor surselor mass-media care nu le este devotată.

VERA CIOCAN, jurnalistă: „Eu cred că aceasta este o decizie pur politică și a fost luată în contextul alegerilor prezidențiale care vor avea loc în toamnă. Cred că este o decizie tristă am putea spune mai ales în contextul în care în ultimul timp vorbim despre valori democratice, despre democrație. Fiind luate asemenea decizii, cred că nu putem declara că liber trăim într-o țară unde sunt respectate valorile democratice”.

OLIGA DZETKOVSKAIA, jurnalist: „Canalul nostru de televiziune are ratinguri foarte bune. Și acestea sunt bune nu numai datorită profesionalismului echipei noastre, ci și pentru că pe canalul nostru puteți auzi diferite opinii. și opinia autorităților, și opinia opoziției, și opinia diferitor experți care fie că susțin autoritățile, fie că susțin opoziția, acesta este conceptul nostru – să oferim diferite puncte de vedere. Astfel, cred că aceste jocuri cu închiderea canalelor TV și retragerea licențelor sunt deja o realitate în Moldova de azi”.

Jurnaliștii postului MEGA TV spun că sunt nedumeriți, pentru că și-au făcut munca onest, au prezentat întotdeauna informații corecte, verificate și au solicitat mereu reacții de la cei vizați în subiecte.

SVETLANA TURCU, jurnalistă: „Eu nu pot să înțeleg de ce a fost închis MEGA TV, pentru că, personal, când am făcut știri, poate mai puțin, dar am ajutat și colegii, dar și în cadrul emisiunii pe care am realizat-o, mereu s-au respectat toate părțile. Deși a fost pe alocuri foarte, foarte dificil atunci când luam a doua poziție sau prima poziție. A fost foarte dificil în momentul în care era nevoie să sunăm foarte multe persoane sau să sunăm o persoană repetat de foarte multe ori ca să se ia o reacție. Niciodată nu a fost dată vreo știre fără ca să fie evitată cealălaltă parte, întotdeauna a fost toate pozițile luate. Nu înțeleg de ce s-au luat asemenea decizii atât în cadrul știrilor cât și în cadrul emisiunilor”.

IRINA PIVOVAROVA, editor: :Eu cred că am fost închiși pe baza unor pretexte nefondate. Aceste pretexte, nu reflectă în niciun fel activitatea redacției noastre, noi am lucrat tot timpul calitativ, am făcut jurnalism calitativ, am respectat toate regulile codului deontologic al jurnalistului, am avut întotdeauna toate punctele de vedere în reportajele noastre. Chiar dacă autoritățile au refuzat să ne răspundă la întrebări, noi am trimis mesaje, am sunat, din păcate ne-au ignorat, dar acest lucru nu ne-a împiedicat să ne îndeplinim munca”.

Producătorul departamentului știri al postului MEGA TV a calificat decizia autorităților drept un abuz și o presiune asupra libertății de exprimare. ”Postul de televiziune a respectat întotdeauna pluralismul de opinii”, afirmă Vitalie Pahomov.

VITALIE PAHOMOV, producător al departamentului știri: „Întotdeauna ne-am străduit să avem două sau trei puncte de vedere și să oferim telespectatorului posibilitatea de a face o alegere, pentru a avea propria părere despre un eveniment sau o știre. Este încă o presiune asupra libertății de exprimare. Nu mai știu ce fel de pluralism va mai rămâne în societate, de unde se vor informa oamenii, din ce surse, în afară de cele pe care și le doresc autoritățile? Iată de ce este regretabil că asta se întâmplă în țara noastră. Mulți spun că așa se întâmpla și pe timpul regimului lui Voronin, dar eu deja lucrez de 30 de ani în domeniu și pot spune că o astfel de presiune asupra mass-mediei nu a fost niciodată”.

Menționăm că sub diferite pretexte, în decurs de un an și jumătate, autoritățile din Republica Moldova au suspendat sau chiar retras licențele a 14 posturi de televiziune și au închis peste cincizeci de portaluri și site-uri de știri. Opt asociații de presă au remarcat că mecanismele legale, care ar impune sistarea difuzării în absența unei hotărâri judecătorești, au fost anterior declarate neconstituționale. Închiderea canalelor de televiziune a fost condamnată de mai multe organizații neguvernamentale. Către sfârșitul anului 2023, Moldova a coborât trei poziții în clasamentul libertății presei întocmit de Organizația Reporteri fără Frontiere. Experții au remarcat că autoritățile au folosit starea de urgență declarată din cauza războiului din Ucraina pentru a suspenda licențele mai multor canale de televiziune în ajunul alegerilor din 2023, fără a asigura o transparență relevantă a motivelor unei astfel de decizii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE