11.2 C
Chișinău

„Atac împotriva democrației. Guvernarea încearcă să închidă gura opoziției, să nu-i permită să o critice”. Experții și jurnaliștii condamnă puterea PAS care a lăsat fără licență de emisie MEGA TV, ce-a de-a 14 televiziune | VIDEO

Experții, dar și jurnaliștii au condamnat ferm acțiunile autorităților, prin care au fost suspendată licența de emisie a celei de-a 14 televiziune, MEGA TV. Aceștia susțin că este un precedent periculos pentru țară, în condițiile în care libertatea de exprimare este îngrădită sub diverse pretexte, or, fără libertate de exprimare nu există democrație. Fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi consideră că motivele invocate de Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale nu sunt plauzibile și lipsirea de licență a unui post tv este o acțiune ilegală în lipsa unui proces de judecată.

STANISLAV PAVLOVSCHI, fost judecător la CEDO, ex ministru al Justiției: „Să desfășori campania electorală fără să ai posibilitatea să vorbești liber, este o misiune imposibilă pur și simplu. Așa mi se creează impresia că guvernarea încearcă să închidă gura opoziției, să nu permită lor să critice guvernare, pentru că deja, oricum 14 canale asta este… cred că majoritatea canalelor din Republica Moldova sau sunt suspendate, sau închise, licența sustrasă. Repet ce am mai spus, eu calific aceasta ca un atac împotriva democrației, împotriva regimului democratic”.

Politologul Corneliu Ciurea este de părere actuala guvernare a pornit un proces dictatorial în care nu se poate opri și întreprinde acțiuni represive în raport cu mass-media de opoziție, dar și cu politicienii.

CORNELIU CIUREA, politolog: „Nu rămâne nimic în emisie din ceea ce înseamnă o presă de opoziție, care să ofere publicului un punct alternativ de vedere. Sunt desigur acțiuni din registrul autocratic, autoritarist ceea ce demult constatăm că devine apanajul acestei guvernări. Se explică prin faptul că vin alegerile și Maia Sandu vrea să se asigure că va câștiga această luptă, dar nu cred că închiderea unor posturi de televiziune o favorizează, din contra cred că lumea tace, nu-și spune părerea, dar undeva în adâncul sufletului simte un mare disconfort, o deranjează faptul că dispar posturi de televiziune și va reacționa în consecință”.

Actuala guvernare nu suportă existența în spațiul public a unui alt punct de vedere decât cel care îi convine, din această cauză recurge la gesturi represive, este de părere activistul civic, Ghenadie Vaculovschi.

GHENADIE VACULOVSCHI, activist civic: „Nu se vor liniști până când doar opinia lor va putea fi auzită inclusiv din mașinile de spălat și din frigidere la urma urmei, asta înseamnă că opoziția este datoare în asemenea condiții să manifeste mult mai mult curaj, mult mai mult profesionalism, pentru că în asemenea vremuri iese în evidență importanța unei opoziții sănătoase. Guvernarea dacă este lăsată, astăzi, să facă tot ce vrea, va degenera într-o dictatură de care țara noastră încă nu a văzut. Să nu ni se pară că ei nu vor călca pe urmele acelor dictatori care au făcut dezastre mari în istorie”.

Potrivit fostului viceprim-ministru Alexandru Muravschi, practica celor de la guvernare de a opera cu promisiuni în legătură cu parcursul european, nu este altceva decât o cenzură asupra opiniei și a dreptului fiecărui cetățean de a se informa din mai multe surse media.

ALEXANDRU MURAVSCHI, fost viceprim-ministru: „Autoritățile își continuă linia, în spatele demagogiei pe care o duc către Europa, către valorile europene, dar de fapt vedem cu dumneavoastră, totul se rezumă la o restricționare drastică a drepturilor și libertăților cetățenilor, oricare ar fi motivele, de fapt vedem că este îngrădit accesul cetățenilor la toate mijloacele de informare în masă, mai ales la cele care într-un fel sau altul se permit pe canalele lor, în programele lor, critica acțiunilor guvernului. Asta e tot. Pentru alegeri se face curățenie, astfel încât de pe toate ecranele TV să fie doar URA! Trăiască Maia Sandu, noi suntem în Europa, noi suntem fericiți cu această guvernare. Asta e tot! Nu există alte explicații!”.

Deputatul și jurnalistul Constantin Starîș, de asemenea, și-a expus opinia față de acțiunile guvernării în raport cu media incomodă.

Această isterie totală, strângerea șuruburilor, activarea tuturor pârghiilor represive, care sunt sub controlul direct al partidului de guvernământ și personal al Maiei Sandu, cum ar fi Procuratura, SIS, chiar și Agenția de Investiții s-a dovedit a fi un organism represiv. (…) Trebuie să se înțeleagă că alunecăm din ce în ce mai rapid spre o dictatură, și de tip afro-latino-americandreapta-nazist, când orice disident este atacat direct de autorități. Și, printr-o logică paradoxală, dictatura în țară este instaurată de un partid care se proclamă purtător al unor principii și standarde democratice, europene”, a menționat Starîș.

La rândul lor, jurnaliștii nu mai au cuvinte să-și exprime indignarea față de atitudinea criminală a celor de la putere în raport cu zecile de canale tv. Închiderea postului MEGA TV îdemonstrează încă o dată în plus că dictatura inflorește în țara noastră, consideră jurnaliștii.

VALERIU RENIȚĂ, jurnalist: „Autoritățile rămân la principiile lor dictatoriale, introduc încet-încet starea de urgență, închid canale de televiziune, aceasta este metoda prin care închid gura jurnaliștilor și activiștilor, pe de o parte. Iar pe de altă parte, deschid calea pentru noi alegeri. În acest fel, ei doresc să organizeze alegeri”.

IULIA SEMENOVA, jurnalist: „Acesta este un act complet lipsit de sens. Nu numai că încalcă legislația internațională, dar încalcă și Constituția Republicii Moldova, pentru că este scris în Constituția noastră că fiecare persoană are dreptul să aibă o opinie și să și-o exprime. Și, iată, în Constituție este scris că cenzura este interzisă. Acum avem cenzură, acum avem o reprimare a libertății de exprimare. Și ce este închiderea canalelor de televiziune sau a instituțiilor media, dacă nu o încălcare a acestor drepturi fundamentale ale omului? Nu vorbesc despre faptul că dreptul unei persoane la informații obiective este încălcat, că acum primește informații doar dintr-un anumit punct de vedere. Aceasta nu este integrare europeană, aceasta nu este Europa. Ceea ce avem noi nu este nici pe departe integrare europeană. Ceea ce avem este dictatură pură. Ne îndreptăm spre un stat totalitar cu șapte pași, nu am reușit să construim un stat democratic, o societate democratică, ne îndreptăm spre un stat totalitar. Sunt indignată până în adâncul sufletului de ceea ce ați spus”.

GABRIEL CĂLIN, jurnalist, videoblogger: „În Moldova practic nu au rămas alte opinii cel puțin în emisiile posturile tv. Pentru ca să-și păstreze puterea, ei sunt gata de orice și cel mai probabil asta vor simți cetățenii de rând, cărora li se va interzice să-și exprime poziția chiar și pe rețelele de socializare, iată asta este adevărata democrație europeană, asta reprezintă adevăratele valori europene, din păcate”.

Amintim că, anterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că prin verificările Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale au trecut și alte posturi de televiziune, scopul fiind asigurarea securității naționale.

Totodată, la începutul lunii mai curent, mai multe posturi de radio și TV au fost supuse unui control al Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale. În acest sens, posturilor GRT din UTA Găgăuzia, dar și Mega TV, Cinema 1, Exclusiv TV, N4 și două posturi de radio, Retro FM și GRT FM, autoritățile le-au cerut acte suplimentare pentru a fi verificate, printre care prezentarea unor documente confirmative pentru toate plățile și încasările care depășesc suma de 10 mii de lei, lista încasărilor și plăților efectuate de pe conturile rezidente și nerezidente deținute, inclusiv data, suma tranzacției, destinatarul și expeditorul, pentru perioada ianuarie 2022 – martie 2024.

Într-un final, săptămâna trecută, MEGA TV a rămas fără licență în urma acestor verificări.

Printr-o decizie a aceluiași consiliu pentru investiții, în luna martie curent, a fost sistată temporar licența postului nostru de televiziune – Canal 5, iar în ultimii doi ani 13 televiziuni au fost închise, iar la o finalitate în cadrul proceselor de judecată, așa și nu s-a ajuns.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE