17.2 C
Chișinău

Republica Moldova trăiește un dezastru demografic! Datele ONU arată că suntem primii în Europa la capitolul depopulare

Într-un context global marcat de creștere demografică, Republica Moldova se află într-o situație critică, înregistrând una dintre cele mai mari scăderi ale populației din Europa. Potrivit estimărilor ONU, între 1990 și 2023, populația Republicii Moldova s-a redus cu 31%, ceea ce reprezintă cea mai mare scădere procentuală din Europa, scrie ziua.md.

În baza acestui raport, cei de la Visual Capitalist (platformă media care se ocupă cu crearea și distribuirea de conținut vizualizat, în special infografice și diagrame, pentru a explica și a ilustra concepte economice, financiare și de afaceri complexe) au cartografiat schimbările populației Europei, codificate în funcție de creștere (verde) și scăderi (roșu) în aceeași perioadă de timp.

Astfel, potrivit ONU, între 1990 și 2023, populația globală a crescut cu peste 50%. Majoritatea țărilor din Europa de Vest au înregistrat creșteri semnificative ale populației, în ciuda scăderii ratei natalității. Migrația a fost un factor esențial în aceste creșteri, Turcia și Irlanda fiind în fruntea listei, cu creșteri de 56%, respectiv 48% pentru țările cu peste un milion de locuitori.

În contrast, multe țări din Europa de Est și fosta Uniune Sovietică, inclusiv Rusia, au suferit scăderi demografice semnificative. Țările din Balcani au fost de asemenea afectate de pierderi considerabile ale populației, în special din cauza valurilor de emigrare provocate de conflictele din fosta Iugoslavie.

Conform Fondului Monetar Internațional (FMI), între 1990 și 2015, aproximativ 25 de milioane de est-europeni au emigrat, un număr mai mare decât populația combinată a Republicii Cehe și a Ungariei. Țările cu instituții slabe și un stat de drept ineficient au înregistrat cele mai mari rate de emigrare, afectând în special muncitorii educați și calificați, transmite sursa citată.

Deși remitențele trimise de emigranți au contribuit la creșterea investițiilor și a consumului în Europa de Est, FMI avertizează că aceste fonduri sunt o sabie cu două tăișuri. Aprecierea monedelor naționale a redus competitivitatea exporturilor, ceea ce afectează pe termen lung economia acestor state.

 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE